TDC is een programma van Enabel, het Belgisch Ontwikkelingsagentschap.

Nieuws en publicaties

Koffie: Consumenten drinken, kleine producenten drinken het kopje

De koffie-industrie zwemt in paradoxale omstandigheden. Aan de ene kant wordt de drank over de hele wereld meer geconsumeerd en genoten dan ooit tevoren. Aan de andere kant is de beloning van de producenten op het laagste punt, zozeer zelfs dat meer dan de helft van hen nu de vruchten van hun arbeid met verlies verkoopt…

Lees meer »

Les Rencontres d’Aït Aïssa: Eerlijk toerisme en duurzame ontwikkeling in zuidoost-Marokko

Berberdorpjes in de uitlopers van het Atlasgebergte, lieflijke valleien als groene oasen te midden van ruwe bergen… dat mooie plaatje krijg je aangeboden door ‘Les Rencontres d’Aït Aïssa’. ‘Rencontres’ of ontmoetingen duidt op de legendarische gastvrijheid van de Berbers. ‘Aït Aïssa’ slaat dan weer op de naam van de eerste vallei waar de vereniging actief was. Ze is gelegen in een 100 km breed gebied in de buurt van Errachidia, in het zuidoosten van Marokko.

Lees meer »

Fair Trade melk wordt snel internationaal

De 6e Internationale Fair Trade Melk Conferentie, die op zaterdag 12 oktober in Libramont plaatsvond, had deze keer een heel bijzondere dimensie: voor het eerst kwamen fokkers uit Afrika en Europa samen om het succes van hun melkprojecten te vieren. Ze hebben ook Golden Faironika awards toegekend aan politici, journalisten en collega’s als erkenning voor hun uitzonderlijke inzet voor rechtvaardigheid.

Lees meer »

Marokkaanse coöperaties bouwen aan een duurzame toekomst

De Zuid-Marokkaanse regio Souss-Massa-Drâa worstelt met vele uitdagingen. Er is niet alleen de strijd tegen de oprukkende Sahara, er is ook de hardnekkige armoede in de traditionele Berbergemeenschappen. Sinds enkele jaren is het Trade for Development Centre erg actief in de regio, enerzijds met financiële steun aan de lokale ngo Ibn Al Baytar, anderzijds met marketingondersteuning in projecten van het Belgische Ontwikkelingsagentschap. Een duurzame toekomst voor de regio loopt onvermijdelijk langs lokale troeven als arganolie, dadels en saffraan

Lees meer »

Marokkaanse coöperaties die bijdragen aan een duurzame toekomst

De Zuid-Marokkaanse regio Souss-Massa-Drâa staat voor vele uitdagingen, waaronder natuurlijk de Saharaanse woestijnvorming, maar ook de aanhoudende armoede van de traditionele Berbergemeenschappen. Het Trade for Development Centre is de afgelopen jaren zeer actief geweest in de regio door financiële steun te verlenen aan de lokale NGO Ibn Al Baytar en technische marketingondersteuning te bieden aan verschillende projecten van Enabel, het Belgisch Ontwikkelingsagentschap.

Om een duurzame toekomst te garanderen, zal de regio moeten voortbouwen op haar lokale troeven zoals arganolie, dadels en saffraan.

Lees meer »

Fairphone lanceert de derde versie van zijn smartphone

Met een berg elektronisch afval, gigantische CO2-uitstoot, moeilijke werkomstandigheden en nietsontziende inkooppraktijken … draagt de smartphone-industrie aanzienlijk bij aan enkele van de ernstigste milieu- en mensenrechtenproblemen ter wereld. FairPhone, een Nederlands bedrijf in de sociale sector, wil hier verandering in brengen. Dat doet het door een eerlijke smartphone te ontwikkelen. Het bedrijf heeft net de derde versie van zijn smartphone gelanceerd, de Fairphone 3.

Lees meer »

Ethiek in de chocoladeketen

Uit enquêtes tussen 2009 en 2011 blijkt dat 250.000 kinderen gebruikt en uitgebuit worden op de cacaoplantages in West-Afrika. In 2001 tekenden grote namen uit de chocolade-industrie het Harkin-Engel-protocol waarmee ze zich engageerden om de strijd aan te binden met de ergste vormen van kinderarbeid. Tien jaar later is geen enkele doelstelling echter gehaald.

Lees meer »

Eerlijke, duurzame handel en de klimaatscrisis

De kilimaatopwarming is een hot item. Vooral in de Zuiderse landen zijn de gevolgen van de klimaatopwarming reeds voelbaar en catastrofaal. Eerlijke, biologische en duurzame handel zijn waardige initiatieven voor het klassieke landbouwmodel. Ze kunnen voorzien in de voedselnoden terwijl ze eveneens aandacht hebben voor het milieu en de ontwikkeling van producenten in het Zuiden.

Lees meer »

Bossen, uitdagingen voor ontwikkeling

De ontbossing is het laatste decennium enorm toegenomen, vooral in de landen van het Zuiden. Dit vormt een groot gevaar voor de ontwikkeling van deze regio’s. De lokale bevolking ziet zijn natuurlijke rijkdommen verminderen en is tegelijkertijd het grootste slachtoffer van de klimaatverandering, waarvan ontbossing een van de belangrijkste oorzaken is.

Lees meer »

Fair trade en duurzame handel in Peru

Peruanen kunnen rekenen op veel natuurlijke hulpbronnen (mineralen, olie en gas) en andere aantrekkelijke sectoren (agrovoeding, visserij en toerisme). En toch wordt een aanzienlijk deel van de bevolking niet geassocieerd met het inkomen dat door deze meervoudige rijkdom wordt gegenereerd.

Lees meer »

Het label van de Kleine Producenten

Het idee was al een tijdje in de lucht. Het “Kleine Producentensymbool” werd in november 2010 officieel gelanceerd in Honduras, tijdens de 4e Algemene Vergadering van CLAC (de Latijns-Amerikaanse en Caribische Coördinatie van Kleine Eerlijke Handelsproducenten).

Lees meer »

De cacaoboon: een ontwikkelingshefboom

De cacaoboon is een mythisch voedingsmiddel met een rijke geschiedenis. Ze vindt haar oorsprong in Centraal-Amerika. Nadat Spaanse ontdekkingsreizigers de boon in Europa introduceerden heeft ze door de eeuwen heen de wereld veroverd als dé smaakbepalende stof voor chocolade.

Lees meer »

De Europese markt van eerlijke en duurzame bloemen en planten

De laatste decennia kende de sierteelt een spectaculaire groei. De wereldwijde consumptie van snijbloemen ligt rond 30 miljard europa per jaar. Europa en Noord-Amerika zijn de grootste afnemers. Sinds de jaren 1990 ligt het zwaartepunt van de bloemen- en plantenproductie in landen met een gunstig klimaat en lage productie- en loonkosten, zoals Colombia, Kenia, Ecuador en Ethiopië.

Lees meer »

Ethische handel in Belgische supermarkten

De organisatie “Consumers International” (CI) heeft, in samenwerking met 8 nationale consumentenorganisaties (waaronder het Belgische Test-Aankoop) een onderzoek gedaan naar het CSR beleid (Corporate Social Responsibility) van Europese supermarkten, en naar de werkomstandigheden en ‘eerlijke’ relaties die ze onderhouden met de ontwikkelingslanden inzake hun aankoopketen.

Lees meer »

Zoeken

  • Filter op inhoud

  • Filter op sector

Volg ons

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van alle nieuws en activiteiten van TDC.

Deze website gebruikt cookies om uw gebruikerservaring zo aangenaam mogelijk te maken.