
Duurzame certificeringen in de cacaosector
Deze presentatie geeft een overzicht van de voor- en nadelen van Fairtrade, Utz en Rainforest Alliance certificeringen in de cacaosector.
Deze presentatie geeft een overzicht van de voor- en nadelen van Fairtrade, Utz en Rainforest Alliance certificeringen in de cacaosector.
Op 5 december, aan de vooravond van Sinterklaas, tekenden verschillende vertegenwoordigers uit de chocolade-industrie, de retail en het maatschappelijk middenveld het Beyond Chocolade-partnerschap met als doel om tegen 2025 voor 100% duurzame Belgische chocolade te gaan en tegen 2030 alle cacaoproducenten een leefbaar inkomen te bezorgen. Ook Enabel ondertekende het partnerschap met een concreet engagement voor het Trade for Development Centre (TDC).
Op vrijdag 5 oktober gingen een dertigtal mensen: chocolatiers, Oxfam-vrijwilligers, vertegenwoordigers van de provincie Luxemburg en de Fair Trade-gemeenten van de regio, naar Brugge, de zelfverklaarde hoofdstad van de eerlijke handel en de chocolade.
In opdracht van TDC voerde Dedicated een kleine enquête uit om zich een beeld te vormen van de mening, houding en het aankoopgedrag van de publieke sector. Van de 14 respondenten gaven er 11 aan belang te hechten aan fair trade. Twaalf onder hen zeiden ook effectief fair trade te kopen voor consumptie op de werkvloer.
In deze studie, uitgevoerd door Globally Cool in opdracht van TDC, onderzoeken we of en hoe de Vietnamese Fairtrade cashewnoten een stevige positie kunnen veroveren op de wereldmarkt.
Het Trade for Development Centre (TDC) en Fairtrade Africa werkten samen met Euromonitor International een studie uit om een beter begrip te krijgen van de markt voor warme dranken en Fairtrade-gecertificeerde merken, zowel voor B2B (foodservice en instellingen) als voor B2C (retail), in Kenia en de bredere regio (Oeganda, Burundi, Tanzania en Rwanda). De focus ligt op Fairtrade-gecertificeerde producten die het meest worden geconsumeerd door Kenianen, zoals thee en koffie maar evengoed warme chocolademelk.
De afgelopen jaren hebben studies aangetoond dat de cacaoboeren in Ivoorkust in armoede leven: 0,86 euro, ongeveer 1 dollar per dag, is wat ze verdienen volgens Barry-Callebaut en het Franse ontwikkelingsagentschap [1]. Inkomen dat hen onder de armoedegrens houdt[2], met als uitvloeisel kinderarbeid en galopperende ontbossing (de productiviteit van ontgonnen land vereist minder arbeid in de beginjaren).
Deze publicatie geeft een overzicht van de verschillende activiteiten die het Trade for Development Centre tussen 2014 en 2017 ondernam.
Het Trade for Development Centre peilt tweejaarlijks naar de bekendheid, mening en houding van Belgen tegenover fair trade.
Dankzij deze opiniepeiling krijgen we een beeld van de situatie vandaag en kunnen we de evoluties in kaart te brengen.