TDC is een programma van Enabel, het Belgisch Ontwikkelingsagentschap.

fmf

Fair Trade melk wordt snel internationaal

Internationale Eerlijke Melk Conferentie: Van Europa naar Afrika

De 6e Internationale Fair Trade Melk Conferentie, die op zaterdag 12 oktober in Libramont werd gehouden, had deze keer een heel bijzondere dimensie: voor het eerst kwamen fokkers uit Afrika en Europa samen om het succes van hun melkprojecten te vieren. Ze hebben ook Golden Faironika awards uitgereikt aan politici, journalisten en collega’s als erkenning voor hun uitzonderlijke inzet voor rechtvaardigheid. 

Het evenement werd bijgewoond door Fairebel – Fairtrade melk die al tien jaar geschiedenis maakt met eerlijke prijzen voor de Belgische melkveehouders; Fairefaso-melk, waarmee producenten uit Burkina Faso hun eigen merk op de markt hebben weten te brengen; maar ook fairtrade-melkproducenten uit Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk, Italië, Luxemburg en Zwitserland, maar ook uit Mali, Niger, Senegal en Tsjaad, die er de afgelopen jaren in geslaagd zijn om een sterke solidariteit met de consument, maar ook onder elkaar, tot stand te brengen.
Dit alles maakt deel uit van de geschiedenis van de Fair Trade-melk, die in 2006 in Oostenrijk begon.

Erwin Schöpges, voorzitter van de EMB en hoofd van het Belgian Fair Milk Project, die dit jaar de internationale conferentie organiseerde, is diep overtuigd van zowel het idee als de praktische uitvoering ervan. “Als je een melkveehouder bent en je ziet dat je bedrijfstak en je collega’s onder toenemende druk staan, dat hun economisch voortbestaan wordt bedreigd, dan wil en moet je samen iets doen. Tien jaar geleden hebben we besloten om deel te nemen aan het EMB-project voor eerlijke melk in België. Het was een goede beslissing. “Deze beslissing werpt zijn vruchten af en blijft groeien. “We willen een relatie die gebaseerd is op eerlijkheid, in Europa maar ook buiten Europa, en daarom zijn we een samenwerking aangegaan met Fairtrade. Zo zal onze chocolademelk in de toekomst bijvoorbeeld Fairtrade cacao bevatten. »

Een gouden metgezel

Tijdens de prijsuitreiking, die plaatsvond in het kader van de Fair Trade Milk Conference, werden de Golden Faironika Awards uitgereikt aan burgers en instellingen die zich hebben onderscheiden door eerlijk en duurzaam gedrag. 

De krant Politico kreeg een van deze trofeeën voor de kwaliteit van haar onderzoek en artikelen. Maria Noichl, lid van het Europees Parlement, kreeg de sympathieke gouden koe voor haar inzet voor een crisisbestendige melkmarkt. De Zwitserse melkveehouder Werner Locher kreeg de prijs van zijn collega’s voor zijn onvermoeibare politieke werk en zijn sterke inzet voor eerlijke en lonende melkprijzen. Ook de voormalige federale minister van Landbouw, Willy Borsus, die ervoor gezorgd heeft dat de Belgische melkproducenten een eerlijke prijs en een eerlijke vergoeding krijgen via hun lidmaatschap van Faircoop, werd geëerd. De Faironika en Or werd ook toegekend aan Herman Vissers uit België en Adama Ibrahim Diallo uit Burkina Faso, twee bijzonder geëngageerde melkproducenten. Luxlait Dairy ontving de prijs als betrouwbare partner van de Belgische fairtrade melkcoöperatie Faircoop. Tot slot werd een Golden Faironika uitgereikt aan de organisatie Agricall, die zich al jaren onderscheidt door haar steun aan de boeren en hun gezinnen.

Sieta van Keimpema, vicevoorzitter van de EMB, ziet de eerlijke melkprojecten, en dus ook de samenwerking tussen melkproducenten in verschillende landen en continenten, als een zeer belangrijke positieve boodschap. “Het gaat niet om tegen elkaar te zijn, maar om samen te zijn voor iets. Dit is wat de melkproducenten de afgelopen jaren hebben gedaan in het kader van eerlijke melk, maar ook in hun politieke werk samen en met de consumenten. Het samen optrekken voor lonende prijzen, voor een waardig leven voor hardwerkende melkveehouders, heeft ons allen doen opgroeien. » 

Samuel Poos

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print

Deze website gebruikt cookies om uw gebruikerservaring zo aangenaam mogelijk te maken.