TDC is een programma van Enabel, het Belgisch Ontwikkelingsagentschap.

Bossen, uitdagingen voor ontwikkeling

De ontbossing is het laatste decennium enorm toegenomen, vooral in de landen van het Zuiden. Dit vormt een groot gevaar voor de ontwikkeling van deze regio’s. De lokale bevolking ziet zijn natuurlijke rijkdommen verminderen en is tegelijkertijd het grootste slachtoffer van de klimaatverandering, waarvan ontbossing een van de belangrijkste oorzaken is.

De VN riep 2011 uit als het “Internationaal Jaar van de Bossen” en benadrukte hiermee het belang van het behoud van bosrijke gebieden voor miljoenen mensen wereldwijd. Enkele internationale initiatieven werden reeds op poten gezet, maar de uitdaging blijft groot: duurzaam bosbeheer valt vaak moeilijk te rijmen met economische groei.

Traditioneel focust de Belgische ontwikkelingssamenwerking op sociale en economische aspecten. De laatste jaren echter worden duurzaam bosbeheer en –behoud steeds meer geïntegreerd in de ontwikkelingsprogramma’s, meer bepaald in Rwanda, Tanzania, Vietnam en Peru.

Bossen

Uitdagingen voor ontwikkeling
Download
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print

Deze website gebruikt cookies om uw gebruikerservaring zo aangenaam mogelijk te maken.