TDC is een programma van Enabel, het Belgisch Ontwikkelingsagentschap.

Waar vind ik fairtradeproducten?

Eerlijke handel is meer dan alleen koffie en bananen. Fairtradeproducten zijn er in alle maten en gewichten en je vindt ze overal: bij fairtradeorganisaties tot in je supermarkt.

Fairtradeorganisaties

Fairtrade Belgium

Fairtrade Belgium koopt of verkoopt geen producten. De onafhankelijke organisatie Fairtrade Belgium verleent haar keurmerk aan producten die aan de internationale normen van eerlijke handel beantwoorden. Fairtrade Belgium controleert de hele keten: van de producent tot het eindproduct. Het Fairtrade-keurmerk op de verpakking is daar de garantie voor.

Weltladen

De Weltladen regroeperen 5 winkels die eerlijke producten verdelen in de Oostkantons. Ze bevoorraden zich zowel bij Oxfam als bij verschillende Duitse verdelers in eerlijke handelsgoederen. Hun doelstelling is om aan eerlijke handel te doen, de bevolking te sensibiliseren over de problematieken van de derde wereld, en ontwikkelingssamenwerkingprojecten in het Zuiden te ondersteunen.

Miel Maya Honing

Miel Maya Honing is een door DGOS erkende NGO. Ze ondersteunt projecten voor de bijenteelt in Mexico en Guatemala en voert bewustmakingscampagnes voor de ontwikkelingsproblematiek in België, die de bevolking bewust maken van het belang van eerlijke handel. 

Oxfam Fairtrade

Oxfam Fairtrade voert voedingswaren van eerlijke handel in (170 referenties) en verdeelt die in de Oxfam-Wereldwinkels en Oxfam-Magasins du monde, sommige winkels voor bioproducten en natuurlijke voeding, bepaalde supermarkten, en voor “grootverbruik”. Deze organisatie voert ook haar producten uit, onder andere naar Frankrijk, Spanje en Engeland 

Oxfam Wereldwinkels

De meer dan tweehonderd wereldwinkels en meer dan zesduizend vrijwilligers in Vlaanderen verkopen niet alleen producten van eerlijke handel. Ze zetten zich ook in om op lokaal en nationaal vlak te informeren, te sensibiliseren en actie te voeren ten voordele van een rechtvaardige wereldhandel. Oxfam-Wereldwinkels bouwt duurzame relaties uit met haar producenten/partners.

Ethiquable

Het project “Ethiquable Benelux” is opgericht met als doel fairtradeproducten, voornamelijk van het merk “Ethiquable”, te introduceren in het gamma van de grote warenhuizen van de Benelux. Ethiquable erkent dat ook de grote supermarkten een belangrijke rol spelen in de verkoop van fairtradeproducten en dat deze niet enkel in kleine, gespecialiseerde winkels aangeboden moeten worden. De Ethiquableproducten dragen allemaal het Max Havelaar-keurmerk en verleiden de consument met hun gevarieerde smaken en uitstekende kwaliteit.

Belgian Fair Trade Federation

De nieuwe Belgische Federatie voor Eerlijke Handel heeft drie doelstellingen: de vertegenwoordiging van de sector, organisaties/bedrijven die zich willen toespitsen op eerlijke handel ondersteunen, informatie verstrekken en sensibiliseren. Om lid te kunnen worden moet de organisatie minstens 80% van haar omzet uit eerlijke handel halen.

Winkels en distributienetwerken

Harvest Club

Harvest Club is een gezellige concept store in hartje Leuven. Je vindt er een ruim aanbod aan kleding, decoratie, accessoires en verzorgingsproducten. Allemaal van leveranciers die fair en duurzaam werken. Lees meer!

www.harvestclub.be 

Supergoods: eco & fair fashion

In 2012 gelanceerd door een Mechelse koppel, heeft de modeboetiek nu vestigingen in Antwerpen en Gent. Supergoods biedt kleding, schoonmaakproducten, interieurproducten en schrijfwaren. Dit alles in een geest van duurzaam ondernemerschap en eerlijke mode voor trendy kopers die op zoek zijn naar een eigen stijl.

Mr. Manchette

Dit merk herenoverhemden is elegant, van hoge kwaliteit en vooral duurzaam en gaat hand in hand met eerlijkheid en ecologie. Mr. Manchette houdt van duurzaamheid en past deze liefde toe op alle aspecten van het productieproces. Stof aan het werk, product te koop. Liefde en respect voor mens en milieu zijn overal geworteld. Ze vult een leemte in zowel conventionele kledingzaken als fair fashion-winkels.

COSH!

COSH! – COnscious SHopping – is een online platform dat duurzaam inkopen mogelijk maakt, opgericht door Niki De Schryver uit Brugge (België). het stelt gebruikers in staat om meer te weten te komen over de duurzaamheidscriteria van verschillende merken, zoals bijvoorbeeld de productie van kleding of de impact ervan op het milieu en degenen die het maken. Naast merken onderzoekt het ook de visie en motivatie van ondernemers, allemaal door middel van systematische assessments.

Hope Project

Deze vereniging wil ons bewust maken voor consumACTIE door natuurlijke producten volgens de standaarden van de eerlijke handel in te voeren, te creëren en te verkopen. Een voorbeeld is plantaardig ivoor gemaakt van de noot (de tagua) van een palmboom uit Zuid-Amerika, voornamelijk uit Ecuador. De opbrengst van de verkoop gaat naar sociale en humanitaire projecten in België en over de hele wereld.

Karit’Care

Kari’T care is een familiewerkplaats opgericht door een Belgisch-Benins echtpaar  waar cosmetica wordt vervaardigd. Ze biedt een gamma koudgeperste zepen en verzorgingsproducten aan, waarvan het belangrijkste ingrediënt pure sheaboter is afkomstig van de Beninse coöperatie Soudom.  Kari’T care gebruikt alleen edele grondstoffen van eerlijke productieketens, uit de biologische landbouw of in het wild geoogst.

https://www.karitcare.com/

Facebook

L’envol du Colibri: ethische en eerlijke mode

Van mode houden en toch een steentje bijdragen voor onze planeet?
Dat kan. L’Envol du Colibri verkoopt dameskleding die aansluit bij een tijdloze, biologische, ecologische, verantwoorde en ethische benadering.  Esther Sougné en Sophie Depas hebben de merken zorgvuldig uitgekozen in functie van de waarden die ze aanhangen.

Kalani

Kalani is een merk van kwalitatief, ethisch en ecologisch badlinnen dat werd gelanceerd in 2016. In het Maori (de taal van Polynesië) betekent Kalani paradijs. Het gebruikte katoen is 100 % Fairtrade en 100% biologisch (GOTS) gecertificeerd. Dankzij de onlineverkoop, die veel tussenpersonen en de kosten voor het runnen van een fysieke winkel vermijdt, blijven de prijzen betaalbaar.

Elecosy: van olifantenpoep tot papier

Elecosy is actief in de interieur- en papierindustrie en heeft een vestiging inBelgië, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland.  Het idee van Elecosy is ontstaan toen een van hen een bezoek bracht aan het papierbedrijf Maximus van de Millennium Elephant Foundation in Kegalle op Sri Lanka.  Maximus stelt lokale mensen te werk om olifantenpoep in te zamelen en verwerkt die daarna tot papierproducten.  Het is een financiële stimulans om de armoede in de regio.

www.elecosy.com
Facebook

Meer Dan Mooi

Meer Dan Mooi is een kledingwinkel in Geel die uitsluitend biologische en fairtradekleding verkoopt. In het assortiment van Meer Dan Mooi vind je ook fairtradejuwelen. Via de website kan je online bestellen.

info@meerdanmooi.be
Meer Dan Mooi

Befre

BeFre is gespecialiseerd in het ontwerpen, vervaardigen en verhandelen van allerlei herbruikbare, milieuvriendelijke, biologische, fairtrade- en CO2-neutrale tassen, zakken, hoezen en verpakkingen, geschikt voor een brede waaier van toepassingen in veelvuldige domeinen. Vanaf 500 stuks maken ze bestellingen op maat.

info@befre.eu
Befre

Yemanja

Yemanja is een klein uniek winkeltje te Antwerpen waar we vernieuwende eerlijke merken vinden. Yemanja is steeds op zoek naar de beste eerlijke en ecologische collecties:  Article 23, Les Racines du Ciel, Misericordia, Veja, … zijn merken met een sterke persoonlijkheid die bewijzen dat eerlijk en ecologisch best trendy kunnen zijn.

Yemanja

Ozfair

Ozfair beschrijft zichzelf als een handelszaak met respect voor mens en milieu. Ozfair is zowel een verkooppunt met een grote keuze aan milieuvriendelijke kwaliteitsproducten afkomstig van eerlijke handel, nabijheids- of solidariteitseconomie als een plaats waar je kan ontbijten of lunchen. In het assortiment van Ozfair zit voeding, mode, cosmetica en nieuw te ontdekken producten gemaakt uit gerecycleerd materiaal. 

info@ozfair.be
Ozfair

Femimain

Femimain is een collectie van hedendaagse, artisanale producten gemaakt door vrouwencoöperaties uit Marokko die de principes van de ethische handel respecteren. Femimain werkt direct met deze coöperaties zonder tussenpersoon en garandeert de vrouwen een eerlijke prijs vergoed en correcte arbeidsomstandigheden. Femimain kadert binnen het ruimere project van het centrum ‘ De Pianofabriek’, ‘Alcantara’ genaamd. Dit project heeft als voornaamste doel mensen te sensibiliseren rond alles wat met duurzame ontwikkeling te maken heeft.  

Café Chorti

De Chorti koffie  is een zuivere koffie met herkomst Guatemala, 100% Arabica  van hoge kwaliteit, bekroond met de prijs van een superieure smaak (Superior Taste Award) uitgereikt door het Internationaal Instituut voor smaken en kwaliteit Brussel.

info@cafechorti.be
Café Chorti

Tear Craft 

Tear Craft is een christelijke organisatie voor alternatieve handel die eerlijke producten importeert en commercialiseert. Enerzijds zijn dit voornamelijk voedingsmiddelen zoals rietsuiker, koffie, honing (met het logo Max Havelaar), thee… Anderzijds cadeau-artikelen, speelgoed, wenskaarten…

Tear Craft

Couleurs Sud

De verzameling van artikels vervaardigd door ambachtslui uit het Zuiden is het resultaat van een eerlijke, solidaire of ethische handel. Het doel is dat de artikels die afkomstig zijn van producenten die lid zijn van WFTO (Internationale federatie van eerlijke handel) minstens 75% van de waarde van het volledige assortiment bereiken.

 

La Pachamama

La Pachamama zag het licht in april 2008. Deze online-shop verkoopt eerlijke producten voor jong en oud:  kinderkleding voor 0-2 jaar, speelgoed en spelletjes voor 0-99 jaar, verzorgingsproducten, boeken, accessoires en andere leuke dingetjes.

Wereld Café COOP

Als coöperatief bedrijf en vereniging tegelijkertijd wil het Wereldcafé Coop de eerlijke handel en de sociale economie vormgeven en promoten. Dit gebeurt op een laagdrempelige manier en met een groot bereik. Het Wereldcafé serveert alleen Fair Trade producten, streekbieren en producten uit de sociale economie in een kindvriendelijke en rookvrije omgeving.

Groothandel

Vandaag de dag zijn er heel wat eerlijke producten te vinden in de supermarkten.

Door Fairtrade Belgium gecertificeerde producten

In heel België zijn meer dan 1.600 producten met het Fairtrade label op de markt: koffie,bloemen,chocolade, fruitsap, suiker, koekjes, kleding van gecertificeerd katoen, roomijs, honing, thee, enz. 

Klik hier voor het volledige assortiment van gecertificeerde producten.

Deze website gebruikt cookies om uw gebruikerservaring zo aangenaam mogelijk te maken.