TDC is een programma van Enabel, het Belgisch Ontwikkelingsagentschap.

fairphone1

Fairphone lanceert de derde versie van zijn smartphone

Met een berg elektronisch afval, gigantische CO2-uitstoot, moeilijke werkomstandigheden en nietsontziende inkooppraktijken … draagt de smartphone-industrie aanzienlijk bij aan enkele van de ernstigste milieu- en mensenrechtenproblemen ter wereld.

Fairphone, een Nederlands bedrijf in de sociale sector, wil hier verandering in brengen. Dat doet het door een eerlijke smartphone te ontwikkelen. Het bedrijf heeft net de derde versie van zijn smartphone gelanceerd, de Fairphone 3.

Hoe zag dit project het levenslicht?

Alles begint in 2010 wanneer de toenmalige baas van de Nederlandse stichting Waag Society, Bas Van Abel, besliste om samen met Action Aid een bewustmakingscampagne te voeren rond de omstandigheden waarin de mineralen in Congo ontgonnen worden, de smokkel waarmee de oorlog wordt gefinancierd en de mensonterende werkomstandigheden in de Chinese fabrieken.

De verantwoordelijken van het project willen bewijzen dat het mogelijk is een smartphone te produceren die zowel ethisch als sociaal en ecologisch verantwoord is. Ze wilden een product dat als katalysator dient om de manier waarop onze laptops en mobiele telefoons worden gefabriceerd te veranderen.

Een modulaire smartphone

Na het succes van de eerste smartphone in 2013, met de verkoop van zestigduizend stuks, lanceerde het gelijknamige bedrijf de tweede versie in 2015. Sinds september 2019 is de Fairphone 3 te koop voor € 450.

De zeven modules ervan zijn zo ontworpen dat ze gemakkelijk kunnen worden gerepareerd. Vele onderdelen kunnen eenvoudig worden vervangen: de batterij (€ 30), het display (€ 90), de fotosensor (€ 50) of de luidspreker (€ 20). Het bedrijf garandeert dat reserveonderdelen vijf jaar lang verkrijgbaar zijn (de tweede versie vertoonde enkele problemen op dat vlak). Het bedrijf heeft berekend dat je door de Fairphone 3 langer bij te houden en hem goed te onderhouden, 30 % en meer CO2-uitstoot kunt besparen.

Een steeds duurzamere toeleveringsketen

Maar het echte verschil zit ergens anders. Voor elke nieuwe generatie telefoons die het bedrijf ontwikkelt, lanceert het nieuwe initiatieven om zijn toeleveringsketen nog rechtvaardiger te maken voor alle belanghebbenden.
Zo werkt Fairphone samen het assemblagebedrijf Arima om de werknemerstevredenheid te verhogen. Dat doet het door de werknemers een vertegenwoordiging te geven en hen te laten deelnemen in het proces, door oog te hebben voor hun gezondheid en veiligheid en door hen een bonus uit te betalen om het verschil tussen het minimumloon en het leefbare loon in de fabriek te overbruggen.

De telefoon is gemaakt van gerecycleerd koper en plastic, verantwoord geproduceerd tin en wolfraam uit conflictvrije gebieden en van Fairtradegecertificeerd goud. Fairphone is trouwens de eerste elektronicafabrikant die gebruikmaakt van Fairtradegoud.
Fairphone werkt ook aan een betere aanvoer van kobalt. Dat is een belangrijk erts voor de energietransitie. Na een eerste onderzoeksfase zal dit programma binnenkort worden uitgerold en geïntegreerd in de toeleveringsketen van de Fairphone 3.

Om elektronisch afval tegen te gaan, ondersteunt het merk inzamelprogramma’s in landen als Ghana en beloont het kopers die het Fairphone-recyclingprogramma gebruiken om hun oude telefoons terug te brengen.
CEO Eva Gouwens vat de doelstellingen van het bedrijf voor Fairphone 3 als volgt samen: “Wij hebben een economie voor ogen die rekening houdt met mens en milieu als integraal onderdeel van de manier waarop zaken worden gedaan. Om duurzame verandering mogelijk te maken, moeten we de hele industrie veranderen. Het sterkste signaal dat we kunnen geven is aantonen dat er wel degelijk een markt is voor duurzamere producten.

Technische specificaties

De Fairphone 3 draait op Android 9 (van versie 10 in 2020) en heeft een Qualcomm 632-processor die wordt ondersteund door 4 GB RAM. Het display is een 2160 x 1080 px lcd-scherm.  De camera’s hebben 12 megapixels (Sony-sensor) ƒ/1.8 aan de achterzijde en 8 megapixels voor selfies.  De Fairphone biedt 64 GB opslagruimte, uitbreidbaar tot 256 GB via Micro SD-kaarten, en de mogelijkheid om twee simkaarten te gebruiken. De 3000 mAh-batterij is uitneembaar.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print

Deze website gebruikt cookies om uw gebruikerservaring zo aangenaam mogelijk te maken.