TDC is een programma van Enabel, het Belgisch Ontwikkelingsagentschap.

Nieuws en publicaties

Eerlijke handel boomt, ook bij Carrefour

Op de vraag hoeveel eerlijke producten Carrefour aanbiedt, krijg je er meteen één terug: wat versta je onder eerlijke producten? De supermarktketen ziet fair trade namelijk niet als een aparte productlijn. Voor zowel de producten uit het zuidelijke als het noordelijke halfrond geldt dat ze met respect voor de producent, de planeet en de klant moeten ontwikkeld zijn.

Lees meer »

Vital: de zoete smaak van eerlijke nougat

Montélimar staat bekend als de bakermat van de nougat, maar de oorsprong van het zoete notentaartje ligt in het oude Perzië, waar noten en honing overvloedig aanwezig waren. Via de Arabieren veroverde het de Mediterrane landen, maar om een of andere reden nooit het Noorden. De man die deze delicatesse 90 jaar geleden in België introduceerde, Vital, gaf zijn naam aan het bedrijf, dat sinds een paar jaar ook eerlijke nougat in het gamma heeft.

Lees meer »

Eerlijke handel op grote schaal: Delhaize maakt mee het verschil

Delhaize biedt een zeventigtal fairtradeproducten aan, waarvan koffie, thee, suiker, koekjes, groenten en fruit de voornaamste zijn. In de periode rond Sinterklaas of Pasen biedt de supermarktketen ook eerlijke chocolade figuurtjes aan. Naast eerlijke producten van het eigen merk vind je er ook lekkers van onder meer Oxfam, Candico en Ben & Jerry’s. Delhaize werkt al meer dan 25 jaar samen met Fairtrade Belgium en de verdere ondersteuning van duurzame handel is een essentieel onderdeel van hun strategie.

Lees meer »

Dimabel: bio en fairtrade als meerwaarde voor wafels

Begin 2000 namen Didier Clarisse en zijn vrouw een artisanale wafelbakkerij over. Ze wilden het bedrijf uitbreiden, maar al snel was duidelijk dat de grote industriële markt niet voor hen was weggelegd en kozen ze voor een specifieke en kwalitatieve aanpak. Na even de markt afgetast te hebben maakten ze de overstap naar biologische wafels, kort daarna ook naar fair trade.

Lees meer »

New Tree, chocolade om oprecht van te genieten

Teruggeven wat je neemt, dat is de missie van New Tree. Het Belgische bedrijf wil niet zomaar chocolade maken, nee, het maakt gezonde chocolade met verrassende smaken én in ruil voor al dat lekkers dat de aarde ons schenkt zet het zich in voor een groenere en socialere wereld. Dat chocolade gezond is wisten we al, maar dat het ook verantwoord en duurzaam kan zijn, is nieuw. Dat vraagt om een woordje uitleg.

Lees meer »

De (h)eerlijke koffie van Java

Van één van de grootste foodservice bedrijven in België verwacht je een puur op cijfers gerichte mentaliteit. Maar Java weet ondernemerschap te verzoenen met de overtuiging dat rijkdom globaal moet worden herverdeeld. Het familiebedrijf doet dit vooral door Fairtradekoffie aan te bieden die wordt gebrand in hun uiterst duurzame branderij in Rotselaar.

Lees meer »

Colruyt Group: Stap voor stap verduurzamen

Met zijn merken Colruyt, Bio-Planet en Okay blijft Colruyt Group een van de belangrijkste spelers in de distributiesector in België. Besteedt deze groei- en winstgerichte holding ook aandacht aan duurzame handel? Blijkbaar wel. Naast het aanbod van fairtrade producten, lanceert Colruyt Group al enkele jaren “kettingprojecten”, waarin het streeft naar een duurzamere keten van producent tot consument.

Lees meer »

Campagne ‘Maak van Brussel een FairTradeGewest’ gelanceerd

De campagne ‘FairTradeGewest’, een initatief van TDC en Communes du commerce équitable, wil mensen bewustmaken van eerlijke handel en het thema op de agenda plaatsen van zowel de Gewestregering en het -parlement als van de gewestelijke administraties, de gemeenten en de lokale actoren. Op 12 meis werd in het Brussels parlement het engagement aangekondigd om van Brussel een FairTradeGewest te maken.

Lees meer »

Webinar: Local Fair Trade Initiatives in Europe

Het Trade for Development Centre (Enabel) en Fair Trade Advocacy Office nodigen u, in samenwerking met het FASS-food project, uit op hun webinar ‘Local Fair Trade Initiatives in Europe’ op 27 mei. Lees meer over het programma en schrijf u in.

Lees meer »

Elecosy: van olifantenpoep tot papier

Papier maken van olifantenpoep? Dat is het project van Elecosy, een fairtradebedrijf dat in 2013 werd opgericht in het West-Vlaamse Kanegem. Medeoprichter Frank Cockerill vertelt over zijn inzet voor het milieu en de plattelandsgemeenschappen in Sri Lanka en India.

Lees meer »

Ivoorkust en cacaoindustrie blijven armworstelen

Ondanks een overeenkomst met Ghana over een waardige prijs voor de cacaoboeren kan Ivoorkust de prijs van zijn cacao niet handhaven. De pandemie en de slabakkende vraag spelen natuurlijk een rol, maar de grote ondernemingen zitten ondertussen ook niet stil.

Lees meer »

Fair trade en circulaire economie, een winnend duo voor de toekomst?

De circulaire of kringloopeconomie wordt regelmatig voorgesteld als een mogelijke oplossing voor de milieucrisis waarmee de wereld vandaag geconfronteerd wordt. De vraag is: is dat economisch model verenigbaar met eerlijke handel? Hoe kan eerlijke handel de principes van de circulaire economie toepassen en welke voordelen levert dat op?

Lees meer »

Boeren & Buren wil van korte keten de norm maken

Rechtstreekse banden smeden tussen lokale producenten van duurzaam geproduceerde voeding en hun consumenten. Dat is het doel van Boeren & Buren. Ondersteund door een online platform en een ploeg ‘Buurderij-Verantwoordelijken’ wil het bedrijf de Belgische markt voor korteketenvoeding laten boomen. Communicatieverantwoordelijke Wannes De Jonghe legt uit hoe het dit aanpakt.

Lees meer »

Reportage eerlijk goud

TDC volgt in een reportage de weg van eerlijk goud van in de mijn in Peru tot in Europa. Ontdek wat fairtradegoud betekent voor de mijnwerkers van Aurelsa en hoe het is om met eerlijk goud te werken.

Lees meer »

Ministers Kitir en Dermagne ontvangen brief van 60 ondernemingen voor wetgeving due diligence

60 ondernemingen en bedrijfsfederaties richten een brief aan de overheid waarin ze vragen om een nationaal wettelijk kader op te stellen dat bedrijven verplicht om hun verantwoordelijkheid te nemen in het respecteren van mensenrechten en milieu in hun toeleveringsketens. Ze worden hierin ondersteund door TDC en Fairtrade Belgium. Op donderdag 4 februari, hebben minister van Ontwikkelingssamenwerking Meryame Kitir en vice-premier en minister van Werk en Economie Pierre-Yves Dermagne de brief in ontvangst genomen aan de JBC-vestiging van Evere.

Lees meer »

Ligt de toekomst van fair trade bij de agro-ecologie?

De fairtradebeweging heeft altijd oog gehad voor het milieu. Toch hebben eerlijke handel en milieubewuste landbouw zich lang apart ontwikkeld, zonder op zoek te gaan naar raaklijnen. De laatste jaren zijn ze echter stilaan naar elkaar toegegroeid en soms smelten ze helemaal samen.

Lees meer »

Zoeken

  • Filter op inhoud

  • Filter op sector

Volg ons

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van alle nieuws en activiteiten van TDC.

Deze website gebruikt cookies om uw gebruikerservaring zo aangenaam mogelijk te maken.