TDC is een programma van Enabel, het Belgisch Ontwikkelingsagentschap.

Ana Edelsmid_ringen

Reportage eerlijk goud

Het Trade for Development Centre (TDC) trok naar Peru om er Aurelsa te bezoeken, een mijncoöperatie die eerlijk goud ontgint en die gesteund wordt door TDC.

De mijnwerkers getuigen hoe ze in de jaren 80 toekwamen op een plek waar niets was en hoe ze zonder bescherming de mijn introkken. Giftige stoffen werden zomaar geloosd. Een enorm gevaarlijke en vervuilende activiteit. Sinds ze de Fairmined-certificering hebben behaald, zijn de levensomstandigheden van de mijnarbeiders en van de hele gemeenschap volledig veranderd. We volgen ook de weg van het fairtradegoud naar Europa.

Hoe is de situatie vandaag? Ana Edelsmid, de Belgische juwelierster die als eerste ooit met eerlijk goud werkte, vertelt over de moeilijkheden die ze ondervond en over de weg die we nog af te leggen hebben om van fairtradegoud een succesverhaal te maken.

Lees ook

Ana Edelsmid : Eerlijke Handel Gouden Juwelen

In de bosrijke omgeving van Heusden-Zolder heeft Ana Kindermans haar atelier. Hier ontwerpt zij juwelen van fairtradegoud. Ana is een pionier: zij was de eerste Belgische ontwerpster die koos voor goud dat op een eerlijke en menswaardige manier wordt ontgonnen.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print

Deze website gebruikt cookies om uw gebruikerservaring zo aangenaam mogelijk te maken.