TDC is een programma van Enabel, het Belgisch Ontwikkelingsagentschap.

Nieuws en publicaties

Geen berichten gevonden

Wilde planten met waarde. Fairwild: een label dat wortel schiet

Wilde planten groeien en bloeien in de vrije natuur, zonder tussenkomst van de mens. Toch zijn ze verrassend belangrijk voor onze economie. Heel wat planten, zaden en vruchten worden verzameld voor toepassingen in de geneeskunde, de cosmetica- of de voedingsindustrie. Sinds enkele jaren zijn ook op dit terrein stappen gezet naar eerlijke handelspraktijken en certificering, met als doel zowel de biodiversiteit van de planten als de sociale ontwikkeling van de gemeenschappen die ze plukken en verzamelen.

Lees meer »

Eerlijke handel, ook voor Belgische boeren?

Flashback: 2009, de melkcrisis in Europa bereikt haar hoogtepunt. Boze Belgische boeren op de rand van het faillissement lozen miljoenen liters melk in een wei. De situatie vandaag is nauwelijks rooskleuriger. Boeren kunnen niet leven van hun job met een melkprijs van 30 cent terwijl de productiekosten rond de 40 cent bedragen. De boeren hier vragen ook een faire prijs, een eerlijke handel. Welke nieuwe Belgische en Europese initiatieven zijn sindsdien ontstaan? En hoe reageren de klassieke Belgische fairtradespelers vandaag op deze tendens?

Lees meer »

Fair trade in Oost-Europa

Bijna 25 jaar na de val van de Muur en de drieste omschakeling naar een vrije markteconomie vinden producten van eerlijke handel langzaam hun weg naar Oost-Europese consumenten. Stap voor stap met beperkte middelen maar met veel enthousiasme timmert een steeds groter wordende groep activisten aan de weg.

Lees meer »

Hoe duurzaam is “duurzame” palmolie?

De afgelopen decennia is palmolie gestaag opgeklommen tot de belangrijkste plantaardige olie wereldwijd. Deze evolutie heeft geleid tot grote ongerustheid bij artsen: sinds oktober 2013 raadt de Belgische Hoge Gezondheidsraad aan om het gebruik van palmolie te beperken wegens te veel verzadigde vetzuren. Minstens even groot is de ongerustheid bij ngo’s en milieu-activisten: om ruimte te maken voor palmolieplantages wordt al jarenlang aan een verschrikkelijk tempo tropisch bos gekapt. Is een duurzame teelt van het oranje goud mogelijk?

Lees meer »

Meer ethiek in de cacaoketen tegen 2020?

In 2000 berichtten de media uitgebreid over kinderarbeid en massale armoede op de cacaoplantages in West-Afrika. De publieke verontwaardiging was enorm. De chocolade-industrie beloofde daarop 100% eerlijk of duurzaam gecertificeerde cacao tegen 2020. Zal dit ook echt een stap vooruit betekenen voor de cacaoboeren?

Lees meer »

Assessment voor marktpotentieel vanilleproducten in Oost-Afrika

Vanille is de tweede duurste specerij na saffraan omdat het kweken ervan arbeidsintensief is. Ondanks de hoge kostprijs wordt vanille enorm geapprecieerd omwille van zijn smaak. Synthetische vanille heeft aan populariteit gewonnen de afgelopen jaren. De wereldhandel van natuurlijke vanille schommelt rond 2.000 ton vanillestokjes of ongeveer 50 ton vanille-extract terwijl de vraag naar synthetische vanille in 2010 meer was dan 50.000 ton per jaar. Over het algemeen verkiezen bedrijven de synthetische variant omdat die goedkoper is.

Lees meer »

Kwalitatieve studie: modeaccessoires en woondecoratie in Tanzania en Kenia

Tanzania en Kenia kennen een groeiende middenklasse waardoor ook de vraag naar unieke modeaccessoires en woondecoratie van hoge kwaliteit toeneemt. In deze studie onderzoeken we het profiel van mogelijke klanten. We peilen naar de gewoontes en attitudes in hun aankoopgedrag. Daarnaast bekijken we de heersende trends op vlak van modeaccessoires en woondecoratie. We onderzoeken eveneens de kennis en houding ten opzichte van fairtrade(producten).

Lees meer »

Biologische droge bonen: potentieel in Tanzania

De sterke groei van de Europese en Amerikaanse markt voor bioproducten maakt dat de bioteelt over de hele wereld is toegenomen. Met behulp van NGO’s en andere ontwikkelingspartners proberen kleine producenten hun inkomen te vergroten door in te spelen op de mogelijkheden die deze groeiende markt biedt. Veel producenten in ontwikkelingslanden produceren sowieso al biologisch, wat het relatief eenvoudig maakt om over te schakelen naar gecertificeerde biologische landbouwpraktijken.

Lees meer »

Spanningen binnen fairtradebeweging nemen toe

Fair Trade USA stapte onlangs uit Fairtrade International, de belangrijkste wereldwijde federatie voor eerlijke handel, en startte een eigen initiatief op.
Sinds het Fairtrade Max Havelaar-label ook grote plantages toelaat, hebben kleine boeren In Latijns-Amerika hun eigen certificering op touw gezet. De spanningen binnen de fairtradebeweging nemen toe. Verschillende ontwikkelingsvisies en benaderingen van eerlijke handel botsen met elkaar.
Zal de federatie uiteenvallen?

Lees meer »

Zoeken

  • Filter op inhoud

  • Filter op sector

Volg ons

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van alle nieuws en activiteiten van TDC.

Deze website gebruikt cookies om uw gebruikerservaring zo aangenaam mogelijk te maken.