
Coaches zien opmerkelijke vooruitgang van mangocoöperaties in het Malinese Yanfolila
Door het inkomen van de producenten te verhogen, konden meer meisjes naar school gaan. In de missies die ik heb gedaan, is het vrij zeldzaam
Door het inkomen van de producenten te verhogen, konden meer meisjes naar school gaan. In de missies die ik heb gedaan, is het vrij zeldzaam
Ontbossing wordt als het ware ‘meegesmokkeld’ via een gigantische hoeveelheid grondstoffen en producten die dagelijks op de wereldmarkten worden verhandeld. Ontbossing beperkt zich dus niet alleen tot de houthandel. Soja, palmolie, cacao, koffie, enz. zijn stuk voor stuk gewassen die veel nieuwe landbouwgrond opslokken en die meestal bestemd zijn voor de export. Door hun passiviteit of hebzucht hebben overheden en privébedrijven lang de andere kant op gekeken. Gelukkig begint er eindelijk een nieuwe wind te waaien …
Ray & Jules combineert een drang om de wereld te verbeteren met een ingenieurs-achtergrond. “De koffiesector stoot jaarlijks 60 miljoen ton CO2 uit. Wij willen die tot nul herleiden. Da’s ambitieus, maar mogelijk. Technologie zoals de onze kan bakens verzetten in een sector die al meer dan honderd jaar hetzelfde doet.” zegt mede-eigenaar Gert Linthout. Maak kennis met een wereldprimeur: op zonne-energie gebrande fairtradekoffie.
In september 2020 hebben het Trade for Development Centre en The Shift een webinar georganiseerd om te praten over de impact van de gezondheidscrisis op de producenten en over de maatregelen die de grote institutionele en fairtradespelers hebben genomen. Ze wisselden ook van gedachten over de eventuele noodzaak om een deel van de economie te herlokaliseren en een lokale eerlijke handel te ontwikkelen.
Welkom in Harvest Club, hartje Leuven. Voor haar gezellige concept store selecteert Stefanie Vereecken een breed aanbod aan kledij, deco, accessoires en verzorgingsproducten. Allemaal van leveranciers met het hart op de juiste plaats, net als Stefanie zelf. Kijk je mee?
In september 2020 hebben het Trade for Development Centre en The Shift een webinar georganiseerd om het initiatief te bespreken van de Europese Commissie over
Om de twee jaar publiceert het Trade for Development Centre een barometer over fair trade, een enquête die tot doel heeft de bekendheid van eerlijke handel in België en de mening en het gedrag van de Belgen op dit vlak in kaart te brengen. Dit jaar werden vragen gesteld over veranderingen in het aankoopgedrag naar aanleiding van de Covid-19-crisis.
De barometer van dit jaar, werd uitgevoerd door Incidence in opdracht van het Trade for Development Centre. De online enquête werd uitgevoerd tussen 30 juni en 02 augustus 2020 bij 1.212 personen tussen 16 en 80 jaar oud die in België wonen. De maximale foutmarge voor deze steekproef is 2,8%.
Koakaka is een koffiecoöperatie uit Rwanda die koffie van topkwaliteit produceert. In 2016 werd Koakaka geselecteerd voor een coachingmodule in marketing en in business management van TDC. Zo kregen ze alle tools in handen om hun postitie op de internationale markt te versterken. Met succes!
De coronacrisis, de klimaatverandering, de exploderende ongelijkheid, de vernietiging van de biodiversiteit … Het toenemend aantal crisissen drukt ons met onze neus op de feiten: ons handelsverkeer moet anders aanpakt worden. We moeten versneld werk maken van de ecologische en solidaire transitie waar onze samenleving nood aan heeft. Fair trade heeft alle troeven in handen om hieraan bij te dragen.
Montélimar staat bekend als de bakermat van de nougat, maar de oorsprong van het zoete notentaartje ligt in het oude Perzië, waar noten en honing overvloedig aanwezig waren. Via de Arabieren veroverde het de Mediterrane landen, maar om een of andere reden nooit het Noorden. De man die deze delicatesse 90 jaar geleden in België introduceerde, Vital, gaf zijn naam aan het bedrijf, dat sinds een paar jaar ook eerlijke nougat in het gamma heeft.
Delhaize biedt een zeventigtal fairtradeproducten aan, waarvan koffie, thee, suiker, koekjes, groenten en fruit de voornaamste zijn. In de periode rond Sinterklaas of Pasen biedt de supermarktketen ook eerlijke chocolade figuurtjes aan. Naast eerlijke producten van het eigen merk vind je er ook lekkers van onder meer Oxfam, Candico en Ben & Jerry’s. Delhaize werkt al meer dan 25 jaar samen met Fairtrade Belgium en de verdere ondersteuning van duurzame handel is een essentieel onderdeel van hun strategie.
Begin 2000 namen Didier Clarisse en zijn vrouw een artisanale wafelbakkerij over. Ze wilden het bedrijf uitbreiden, maar al snel was duidelijk dat de grote industriële markt niet voor hen was weggelegd en kozen ze voor een specifieke en kwalitatieve aanpak. Na even de markt afgetast te hebben maakten ze de overstap naar biologische wafels, kort daarna ook naar fair trade.
Teruggeven wat je neemt, dat is de missie van New Tree. Het Belgische bedrijf wil niet zomaar chocolade maken, nee, het maakt gezonde chocolade met verrassende smaken én in ruil voor al dat lekkers dat de aarde ons schenkt zet het zich in voor een groenere en socialere wereld. Dat chocolade gezond is wisten we al, maar dat het ook verantwoord en duurzaam kan zijn, is nieuw. Dat vraagt om een woordje uitleg.
Van één van de grootste foodservice bedrijven in België verwacht je een puur op cijfers gerichte mentaliteit. Maar Java weet ondernemerschap te verzoenen met de overtuiging dat rijkdom globaal moet worden herverdeeld. Het familiebedrijf doet dit vooral door Fairtradekoffie aan te bieden die wordt gebrand in hun uiterst duurzame branderij in Rotselaar.
Het familiebedrijf Cavalier maakt exact twintig jaar chocolade zonder toegevoegde suiker. Eerst deed het dat met de alternatieve zoetstof maltitol, sinds vier jaar vooral met stevia. Bij de vernieuwing van het gamma werd resoluut voor fairtradecacao gekozen.
Met zijn merken Colruyt, Bio-Planet en Okay blijft Colruyt Group een van de belangrijkste spelers in de distributiesector in België. Besteedt deze groei- en winstgerichte holding ook aandacht aan duurzame handel? Blijkbaar wel. Naast het aanbod van fairtrade producten, lanceert Colruyt Group al enkele jaren “kettingprojecten”, waarin het streeft naar een duurzamere keten van producent tot consument.
Koffie is, na aardolie, het grootste exportproduct ter wereld. Het wordt bijna uitsluitend in ontwikkelingslanden geteeld. De koffiehandel heeft dus een enorme impact op de arbeids- en leefomstandigheden van de lokale koffieproducenten, hun families en de natuur, zo staat te lezen op de website van Beyers. De koffiebranderij biedt een breed gamma van duurzame koffie aan, goed voor 40% van het totale volume.
Het Trade for Development Centre ziet eerlijke en duurzame handel als hefbomen in de strijd tegen armoede en ongelijkheid. Drie concrete verhalen in Peru, Congo en Marokko bewijzen het. Bij de goedkeuring van projecten moeten volgende twee vragen gesteld worden: wie levert het werk bij de realisatie van het product? En wie beheert de winst eenmaal het project het inkomen verhoogt?
Ongetwijfeld is uw oog er al op gevallen in uw supermarkt, afdeling exotisch fruit: bakjes feloranje bessen, omgeven door groenbruine, papierachtige kelken. Waar komen ze vandaan en welk verhaal verbergen zij in hun ‘lampionnen’? Zijn er ook bio- en fairtrade-exemplaren op de markt? Voor de antwoorden trekken we naar Colombia en Peru.