FIBUMA_KOAKAKA

Europa gaat voor wetgeving MVO

Tegen 2021 wil de EU een wettelijk kader lanceren voor due diligence (zorgplicht) voor bedrijven op vlak van mensenrechten en milieu.“Ik zie meer en meer steun,  ook vanuit de bedrijven. Ze zijn vragende partij voor meer zekerheid, om een gelijk speelveld te creëren, ” zei Europees Commissaris Didier Reynders op 29 september tijdens een debat rond MVO in de toeleveringsketens van bedrijven. (1)

Nood aan wetgevend kader

In april kondigde Europees Commissaris Didier Reynders een wetgevingsinitiatief aan over due diligence op vlak van mensenrechten en milieu voor bedrijven in de EU voor 2021.  Het zal deel uitmaken van het EU COVID-19-herstelpakket en zal worden meegenomen in de Europese Green Deal. “De COVID-19-crisis heeft aangetoond dat het belangrijk is dat onze economie meer duurzaam en robuust wordt. Onze economieën bleken op sommige vlakken erg kwetsbaar, Ik denk daarbij aan niet-geregulariseerde toeleveringsketens en aan business modellen die niet duurzaam genoeg zijn. Er is nu een andere aanpak nodig die rekening houdt met de belangen van alle stakeholders en van het bedrijf zelf op lange termijn. De bedrijfsstrategieën moeten ook meer rekening houden met de impact van hun activiteit op het milieu en op de mens.”

Volgens Europees Commissaris Reynders is het tijd om over te gaan tot “een initiatief op vlak van nieuwe regelgeving, met echte verbintenissen voor bedrijven en met de  mogelijkheid tot toezicht op de nalevering ervan… Bedrijven moeten verantwoordelijk en aansprakelijk kunnen gemaakt worden.”  Uiteraard zal er verzet en discussie zijn bij de uitwerking van de regelgeving “maar de vraag om duidelijkheid en het creëren van een gelijk speelveld is er en zal ons helpen.” besluit hij. Ook met de producerende landen zal “de EU in dezelfde richting moeten werken door in de handelsovereenkomsten en de partnerschappen sociale en ecologische elementen te betrekken.”

De andere deelnemers aan het debat van 29 september juichen dit wetgevend initiatief toe. Sarah Vaes, beleidsmedewerkster van Oxfam-België, stelt dat het due diligence verhaal niet beperkt mag blijven tot rapportering, maar dat het echt ingebed moet zijn in de bedrijfscultuur. David  Coleman van Mars, een bedrijf pro wetgeving,  is optimistisch en geeft aan dat ”het behoorlijk uitzonderlijk is dat het draagvlak bij bedrijven zo groot is voor wetgeving die hen wordt opgelegd.” Assistent-professor internationale ontwikkeling, globalisering en armoede aan de UAntwerpen Sara Geenen benadrukt het belang van transparantie over de kosten voor due diligence zodat deze niet worden afgewenteld hogerop in de toeleveringsketen.

Wetgeving versus vrijwillige initiatieven

De aankondiging van Europees Commissaris Reynders bouwt voort op een onderzoek waaruit bleek dat er behoefte is aan verplichte wetgeving op Europees niveau omdat vrijwillige maatregelen niet effectief bleken om bedrijven aan te moedigen de negatieve impact op mensenrechten en milieu in hun toeleveringsketens te identificeren, te verantwoorden en te verkleinen. (2)

“Het feit dat vrijwillige initiatieven een alternatief zouden zijn voor wetgeving heeft zijn credibiliteit verloren”, zegt Sarah Vaes, die in het debat ook verwijst naar een Belgische onderzoek van KULeuven waaruit blijkt dat slechts 2 op 3 bedrijven een minimale strategie heeft om de sociale duurzaamheid in hun ketens te garanderen.

“Een combinatie tussen wetgeving en vrijwillige initiatieven is nodig om iets te bereiken,” beaamt David Coleman. “Wetgeving heeft het voordeel om het speelveld gelijk te maken, vrijwillige initiatieven kunnen verdergaan daar waar wetgeving stopt.” 

(1) Webinar over MVO en fair trade in crisisperiodes van 29 september 2020, georganiseerd door het Trade for Development Centre van Enabel en The Shift. U kan het volledige debat hieronder beluisteren. 

(2) Onderzoek
 naar due diligence-eisen in de toeleveringsketen van de BIICL
Play Video

Beluister het debat 'MVO in toeleveringsketens' van 29/9

Lees ook

45 bedrijven vragen om een nationaal wettelijk kader voor corporate due diligence

In navolging van het initiatief dat chocolatier Tony’s Chocolonely nam in Nederland schreven de Belgische ondernemingen Belvas en Kalani een brief aan de Belgische beleidsmakers, waarin zij oproepen tot een nationaal wettelijk kader voor corporate due diligence op vlak van mensenrechten en milieu. Ze nodigen nu andere bedrijven uit om zich bij hen aan te sluiten.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print

Deze website gebruikt cookies om uw gebruikerservaring zo aangenaam mogelijk te maken.