TDC is een programma van Enabel, het Belgisch Ontwikkelingsagentschap.

jaarverslag 2020_heading

Jaarrapport TDC-Enabel 2020

2020, het jaar dat in ons collectief geheugen gegrift zal staan als hét Covid-19 jaar, met een grote impact op onze manier van leven en werken.  

In TDC’s activiteiten speelt nabijheid een belangrijke rol: het coachingprogramma dat TDC heeft uitgewerkt, staat of valt met wederzijds vertrouwen tussen coach en producenten. Dit wordt opgebouwd doordat de coach over een periode van 3 jaar regelmatig ter plaatse gaat en sessies geeft op maat van de organisatie in hun vertrouwde omgeving. Tijdens de Week van de Fair Trade, onze grootste bewustmakingscampagne, zet TDC sterk in op lokale verankering: mensen de kans geven om fair trade de te ontdekken in hun leefwereld.

Maar ineens viel dit allemaal weg: de coaches konden niet meer reizen, lokale organisaties konden geen mensen fysiek samenbrengen. 2020 was voor TDC dan ook het jaar waarin heel wat flexibiliteit aan de dag moest gelegd worden. Met coaching op afstand en het inzetten van lokale coaches kon voor de 34 geselecteerde producentenorganisaties het traject alsnog worden opgestart. De geselecteerde projecten tijdens de Week van de Fair Trade organiseerden hun activiteiten voor een beperkt(er) publiek of probeerden  mensen digitaal te laten kennismaken met fair trade. 

Kenniscentrum met lead in het onderwerp lokale fair trade

De coronacrisis, de klimaatverandering, de exploderende ongelijkheid, de vernietiging van de biodiversiteit… Het toenemend aantal crisissen drukt ons met onze neus op de feiten: ons handelsverkeer moet anders aanpakt worden. Met 15 interviews, 6 analyes, 3 studies en 2 gesmaakte debatten wist TDC  ook zijn rol als kenniscentrum rond fair trade en duurzame handel met verve te vervullen.

Vooral met zijn studie ‘Belgische en Europese fair trade’ nam TDC het voortouw in een thema dat zijn opmars maakt binnen de sector. Maar ook met andere onderwerpen en cijfers uit zijn studies wist TDC de aandacht voor eerlijke en duurzame handel te verzekeren, met ongeveer 180 persvermeldingen in oktober. 

Aantal mooie successen

In een moeilijk jaar boekte TDC nog een aantal mooie successen: de tot beste en op een na beste verkozen cacaocoöperatie in Ivoorkust kregen beide coaching van TDC, er werd een ambitieus project opgestart met Galler in het kader van Beyond Chocolate en meer dan 2 miljoen Belgen hoorden de oproep om de wereld anders te laten draaien tijdens de Week van de Fair Trade. 

Stof genoeg dus om even op in te zoemen op de volgende pagina’s. 

Jaarrapport 2020

Download
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print

Deze website gebruikt cookies om uw gebruikerservaring zo aangenaam mogelijk te maken.