TDC is een programma van Enabel, het Belgisch Ontwikkelingsagentschap.

cacao en sac

Centraal in de nieuwe ethische strategie van chocolatier Galler: een systemisch project voor de productie van hoogwaardige biologische cacao

De chocolatier Galler, het Trade for Development Centre (Enabel), de coöperatie Yeyasso in Ivoorkust, de Universiteit Gent en het bedrijf ZOTO slaan de handen in elkaar voor een proefproject voor kwaliteitsvolle biologische cacao. Dat doen ze in het kader van het partnerschap Beyond Chocolate.

Via het ‘project voor de duurzame productie van hoogwaardige biologische cacao voor de coöperatie Yeyasso in Ivoorkust’ kan de cacaocoöperatie Yeyasso nieuwe landbouwpraktijken aanleren en zich de biologische teelt eigen maken om op die manier de kwaliteit van haar cacao te verbeteren.

Het project is één van de zeven die werden geselecteerd in het kader van ‘Beyond Chocolate‘. Dat is een partnerschap tussen chocolatiers, distributeurs, ngo’s en overheden. Beyond Chocolate heeft als doel de kinderarbeid en de ontbossing te bestrijden en de Belgische chocolade tegen 2025 duurzaam te maken. Bovendien wil het ervoor zorgen dat de cacaoproducenten tegen 2030 een leefbaar minimumloon ontvangen.

Het project past ook in de belangrijke ethische transitie die chocolatier Galler sinds december 2018 doorvoert en die steunt op de 3 P-strategie: People, Planet & Profitability. “De betekenis, het doel dat we aan het bedrijf geven, zal de wisselwerking tussen de andere drie P’s bepalen. Het is een manier om de groei in vraag te stellen,” zei Salvatore Iannello – CEO van Galler – tijdens een interview voor de krant l’Echo in juli 2020*.

Eerlijke handel staat centraal in de nieuwe strategie van Galler, net als biologische landbouw. “Maar voor we de producenten sensibiliseren rond biologische landbouw moeten we hen eerst een waardig leven geven met eerlijke handelsvoorwaarden. En dat zonder de kosten door te rekenen aan de consument”*, vindt Iannello.

Via het project met het Trade for Development Centre, de Universiteit Gent  en ZOTO wil Galler dus een systemische aanpak hanteren die biologische landbouw, kwaliteit en diversifiëring van de productie verenigt ten voordele van de leden van de coöperatie Yeyasso en het milieu. De vrouwen van de gemeenschappen zullen worden betrokken bij het beheer van een klein pluimveebedrijf voor de productie van voedsel en organische meststoffen. Door af te zien van het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen zal de diversiteit van insecten en het leven van de dieren erop vooruit gaan. De overgang van een deel van de productie naar biologische cacao zal bijdragen aan de biodiversiteit, een microklimaat scheppen en specifieke fauna herstellen die ecosysteemdiensten bewijst aan de cacaoteelt. Dit aspect ligt helemaal in de lijn van andere projecten die Galler heeft opgestart binnen de coöperatie om een ecosysteem te creëren waar de cacaobomen in de best mogelijke omstandigheden kunnen gedijen.

In het kader van dat project zal het Trade for Development Centre zorgen voor de coaching van Yeyasso in bedrijfsbeheer en in het beheer van de verschillende aspecten van het project: rendabiliteitsberekening, verkoop van de producten die voortvloeien uit de diversificatie van de activiteiten, enz. Universiteit Gent zal meehelpen om betere landbouwpraktijken te ontwikkelen en de overgang naar biologische landbouw te maken. ZOTO ten slotte zal werken aan de optimalisering van de fermentatie om de aroma’s van de cacao te verbeteren.

Yeyasso wordt trouwens al enige tijd begeleid door het Trade for Development Centre. Sinds de start van de marketingcoaching in 2017 heeft de coöperatie een lange weg afgelegd op het vlak van nieuwe klanten, nieuwe leden, certificering (de Fairtrade-certificering kwam bovenop de certificeringen van UTZ en Rainforest Alliance) en professionalisering. Al die inspanningen hebben hun vruchten afgeworpen: in de afgelopen twee jaar werd Yeyasso uitgeroepen tot de beste coöperatie in de regio!

* Laurent Fabri, Nouvel ancrage belge pour le chocolatier Galler (New Belgian roots for chocolate maker Galler), L’Echo,, 16 juli 2020.

Credit foto : Dominique Derom
Het team van Yeyasso wordt gecoacht door Dominique Derom voor TDC

Lees ook

Cacao: van minimumprijs naar leefbaar inkomen

In 2016 steeg de mondiale cacaoproductie met 3 tot 5% dankzij gunstige weersomstandigheden. De wereldmarktprijs zakt vrijwel meteen met 30%. Die prijsdaling werd nooit doorgerekend aan de consument en de cacaoboer betaalt het gelag. Wat is dan het effect van al die duurzame labels? En waar staat Fairtrade in zijn zoektocht naar een leefbaar inkomen voor de cacaoboer?

Hoe duurzaam is cacao vandaag ?

Nadat de cacaoindustrie met de vinger werd gewezen omwille van de vele schandalen rond kinderarbeid op de velden en ten gevolge van de veel te lage prijzen die aan de cacaoproducenten werden betaald, namen grote bedrijven uit de chocoladesector initiatieven om de duurzaamheid te verbeteren. Hoe is de situatie vandaag, zeker nadat de cacaoprijs op de wereldmarkt het voorbije jaar een sterke daling kende?
Ondanks die moeilijke marktomstandigheden zijn er in alle cacaoregio’s coöperaties die resoluut kiezen voor een duurzame productie. Twintig ervan krijgen een duwtje in de rug van het Trade for Development Centre (TDC). Om hun hoop in beeld te brengen trekken we niet alleen naar Ghana en Ivoorkust, maar ook naar Bolivia en Vietnam.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print

Deze website gebruikt cookies om uw gebruikerservaring zo aangenaam mogelijk te maken.