TDC is een programma van Enabel, het Belgisch Ontwikkelingsagentschap.

ILO

Kledingmerken ondertekenen nieuwe bindende overeenkomst inzake veiligheid van werknemers

Toonaangevende internationale kledingmerken bereikten een tweejarige overeenkomst met werknemers-vertegenwoordigers en fabriekseigenaren over de veiligheid op de werkplek in Bangladesh.

Het gaat om een verlenging van een reeds bestaande overeenkomst die werd afgesloten na de instorting van het Rana Plaza-gebouw in 2013. Kleinhandelaars kunnen op grond van deze overeenkomst worden vervolgd als hun fabrieken niet aan de veiligheidsnormen op de werkplek voldoen. Ook de andere hoofdkenmerken zijn overgenomen: respect voor de vrijheid van vereniging, gedeelde verantwoordelijkheid voor het bestuur tussen leveranciers en merken, een geloofwaardig en onafhankelijk klachtenmechanisme, een hoog niveau van transparantie, financieel haalbare corrigerende maatregelen en de uitvoering van een bewustmakingsprogramma voor de werknemers.

De nieuwe overeenkomst voorziet ook in de mogelijkheid om de toepassing ervan uit te breiden naar andere landen en te verbreden naar het domein van de due diligence van bedrijven inzake mensenrechten.

H&M en de Spaanse groep Inditex, die eigenaar is van verschillende merken zoals Zara, Bershka en Massimo Dutti, kondigden reeds aan dat zij de nieuwe overeenkomst hebben ondertekend. Verwacht wordt dat Walmart en Target net als verschillende andere Amerikaanse merken niet zullen deelnemen.  Zij hadden reeds in 2013 geweigerd de oorspronkelijke overeenkomst te ondertekenen en vormden toen een parallelle alliantie met soortgelijke functies, maar niet juridisch bindend.

Volgens Ineke Zeldenrust, internationaal coördinator van de Schone Kleren campagne, “zal deze nieuwe overeenkomst de langverwachte uitbreiding betekenen van dit model dat merken wettelijk verantwoordelijk stelt in andere landen waar het leven van arbeiders nog steeds gevaar loopt. In veel van deze landen dringen vakbonden en organisaties voor werknemersrechten al jaren aan op effectieve maatregelen voor de veiligheid op de werkplek. Wij zijn verheugd dat deze overeenkomst nu echt internationaal wordt en wij hopen dat zij spoedig zal worden uitgebreid naar de landen waar de behoefte het grootst is en de vraag het sterkst” (1)

De nieuwe “Internationale Overeenkomst inzake de gezondheid en de veiligheid in de textiel- en kledingindustrie” met een looptijd van 26 maanden treedt in werking op 1 september 2021. Dan zal ook de eerste golf van merken en detailhandelaars die de overeenkomst hebben ondertekend, worden bekend gemaakt.

Samuel Poos
Trade for Development Centre
27 augustus 2021

[i] https://cleanclothes.org/news/2021/ngo-signatories-to-bangladesh-accord-welcome-new-binding-worker-safety-agreement
Foto’s:
Female workers in Bangladesh © ILO
Fair Fashion Fest 2016 – S.Colin voor TDC-Enabel
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print

Deze website gebruikt cookies om uw gebruikerservaring zo aangenaam mogelijk te maken.