Bloemen

Slow flowers

Sinds de jaren 90 is de bloemenmarkt geglobaliseerd. In 2013 werd het Floriculture Sustainability Initiative (FSI) opgericht met als doel dat in 2020 90% van de internationaal verhandelde bloemen uit duurzame teelt zou komen. De slowflowerbeweging gaat nog verder.

Lees meer »

Europese marktstudie: wilde planten

TDC heeft een marktstudie laten uitvoeren over wilde geneeskrachtige en aromatische planten met potentieel voor een verhoogde levensstandaard van producenten en natuurbehoud. Met deze studie anticiperen we op de toenemende mogelijkheden voor deze producten in de voedings-, cosmetische en farma-industrie.

Lees meer »

Zeg het met bloemen

In 2007 riep de Britse minister van Internationale Samenwerking Hilary Benn consumenten op om Nederlandse bloemen geteeld in serres links te laten liggen en Keniaanse rozen te kopen.
Zijn argumenten: beter voor het milieu en goed voor de werkgelegenheid en de ontwikkelingskansen van het land. Maar klopt dat wel? Hoe duurzaam zijn geteelde bloemen uit het Zuiden en hoe kwalitatief zijn de werkomstandigheden? En waar staat fair trade in dit verhaal?

Lees meer »

Fair trade brengt hoop voor vanilleproducenten

Weinig teelten zijn zo arbeids- en tijdsintensief als vanille, na saffraan de duurste specerij ter wereld. Toch levert dit de boeren in Madagaskar en elders weinig meer op dan bittere armoede. De keten is complex en de concurrentie van synthetische vanille is moordend. Gelukkig zijn er ook vanilleproducenten die hoopvol naar de toekomst kijken, dankzij fair trade.

Lees meer »

Wilde planten met waarde. Fairwild: een label dat wortel schiet

Wilde planten groeien en bloeien in de vrije natuur, zonder tussenkomst van de mens. Toch zijn ze verrassend belangrijk voor onze economie. Heel wat planten, zaden en vruchten worden verzameld voor toepassingen in de geneeskunde, de cosmetica- of de voedingsindustrie. Sinds enkele jaren zijn ook op dit terrein stappen gezet naar eerlijke handelspraktijken en certificering, met als doel zowel de biodiversiteit van de planten als de sociale ontwikkeling van de gemeenschappen die ze plukken en verzamelen.

Lees meer »

Assessment voor marktpotentieel vanilleproducten in Oost-Afrika

Vanille is de tweede duurste specerij na saffraan omdat het kweken ervan arbeidsintensief is. Ondanks de hoge kostprijs wordt vanille enorm geapprecieerd omwille van zijn smaak. Synthetische vanille heeft aan populariteit gewonnen de afgelopen jaren. De wereldhandel van natuurlijke vanille schommelt rond 2.000 ton vanillestokjes of ongeveer 50 ton vanille-extract terwijl de vraag naar synthetische vanille in 2010 meer was dan 50.000 ton per jaar. Over het algemeen verkiezen bedrijven de synthetische variant omdat die goedkoper is.

Lees meer »

Stevia: een plant met toekomst

Sinds november 2011 mag stevia geproduceerd en verkocht worden in Europa. Eindelijk, want deze natuurlijke zoetstof die al eeuwenlang wordt geconsumeerd in Zuid-Amerika, heeft een hoge voedingswaarde en is 100% natuurlijk en ongevaarlijk. Stevia wist dankzij deze reeks voordelen de interesse te wekken van multinationals die er massaal in beginnen investeren. Eerlijke handel en biologische landbouw zijn instrumenten die traditionele steviaproducenten kunnen helpen zelf voordeel te halen uit de groeiende vraag naar stevia.

Lees meer »

De Europese markt van eerlijke en duurzame bloemen en planten

De laatste decennia kende de sierteelt een spectaculaire groei. De wereldwijde consumptie van snijbloemen ligt rond 30 miljard europa per jaar. Europa en Noord-Amerika zijn de grootste afnemers. Sinds de jaren 1990 ligt het zwaartepunt van de bloemen- en plantenproductie in landen met een gunstig klimaat en lage productie- en loonkosten, zoals Colombia, Kenia, Ecuador en Ethiopië.

Lees meer »

Slow flowers

Sinds de jaren 90 is de bloemenmarkt geglobaliseerd. In 2013 werd het Floriculture Sustainability Initiative (FSI) opgericht met als doel dat in 2020 90% van de internationaal verhandelde bloemen uit duurzame teelt zou komen. De slowflowerbeweging gaat nog verder.

Lees meer »

Europese marktstudie: wilde planten

TDC heeft een marktstudie laten uitvoeren over wilde geneeskrachtige en aromatische planten met potentieel voor een verhoogde levensstandaard van producenten en natuurbehoud. Met deze studie anticiperen we op de toenemende mogelijkheden voor deze producten in de voedings-, cosmetische en farma-industrie.

Lees meer »

Zeg het met bloemen

In 2007 riep de Britse minister van Internationale Samenwerking Hilary Benn consumenten op om Nederlandse bloemen geteeld in serres links te laten liggen en Keniaanse rozen te kopen.
Zijn argumenten: beter voor het milieu en goed voor de werkgelegenheid en de ontwikkelingskansen van het land. Maar klopt dat wel? Hoe duurzaam zijn geteelde bloemen uit het Zuiden en hoe kwalitatief zijn de werkomstandigheden? En waar staat fair trade in dit verhaal?

Lees meer »

Fair trade brengt hoop voor vanilleproducenten

Weinig teelten zijn zo arbeids- en tijdsintensief als vanille, na saffraan de duurste specerij ter wereld. Toch levert dit de boeren in Madagaskar en elders weinig meer op dan bittere armoede. De keten is complex en de concurrentie van synthetische vanille is moordend. Gelukkig zijn er ook vanilleproducenten die hoopvol naar de toekomst kijken, dankzij fair trade.

Lees meer »

Wilde planten met waarde. Fairwild: een label dat wortel schiet

Wilde planten groeien en bloeien in de vrije natuur, zonder tussenkomst van de mens. Toch zijn ze verrassend belangrijk voor onze economie. Heel wat planten, zaden en vruchten worden verzameld voor toepassingen in de geneeskunde, de cosmetica- of de voedingsindustrie. Sinds enkele jaren zijn ook op dit terrein stappen gezet naar eerlijke handelspraktijken en certificering, met als doel zowel de biodiversiteit van de planten als de sociale ontwikkeling van de gemeenschappen die ze plukken en verzamelen.

Lees meer »

Assessment voor marktpotentieel vanilleproducten in Oost-Afrika

Vanille is de tweede duurste specerij na saffraan omdat het kweken ervan arbeidsintensief is. Ondanks de hoge kostprijs wordt vanille enorm geapprecieerd omwille van zijn smaak. Synthetische vanille heeft aan populariteit gewonnen de afgelopen jaren. De wereldhandel van natuurlijke vanille schommelt rond 2.000 ton vanillestokjes of ongeveer 50 ton vanille-extract terwijl de vraag naar synthetische vanille in 2010 meer was dan 50.000 ton per jaar. Over het algemeen verkiezen bedrijven de synthetische variant omdat die goedkoper is.

Lees meer »

Stevia: een plant met toekomst

Sinds november 2011 mag stevia geproduceerd en verkocht worden in Europa. Eindelijk, want deze natuurlijke zoetstof die al eeuwenlang wordt geconsumeerd in Zuid-Amerika, heeft een hoge voedingswaarde en is 100% natuurlijk en ongevaarlijk. Stevia wist dankzij deze reeks voordelen de interesse te wekken van multinationals die er massaal in beginnen investeren. Eerlijke handel en biologische landbouw zijn instrumenten die traditionele steviaproducenten kunnen helpen zelf voordeel te halen uit de groeiende vraag naar stevia.

Lees meer »

De Europese markt van eerlijke en duurzame bloemen en planten

De laatste decennia kende de sierteelt een spectaculaire groei. De wereldwijde consumptie van snijbloemen ligt rond 30 miljard europa per jaar. Europa en Noord-Amerika zijn de grootste afnemers. Sinds de jaren 1990 ligt het zwaartepunt van de bloemen- en plantenproductie in landen met een gunstig klimaat en lage productie- en loonkosten, zoals Colombia, Kenia, Ecuador en Ethiopië.

Lees meer »

Zoeken

  • Filter op inhoud

  • Filter op sector

Volg ons

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van alle nieuws en activiteiten van TDC.

Deze website gebruikt cookies om uw gebruikerservaring zo aangenaam mogelijk te maken.