TDC is een programma van Enabel, het Belgisch Ontwikkelingsagentschap.

TDC engageert zich voor Beyond Chocolate-partnerschap

Beyond Chocolate: 100% duurzame Belgische chocolade en een leefbaar inkomen voor alle cacaoproducenten

Op 5 december, aan de vooravond van Sinterklaas, tekenden verschillende vertegenwoordigers uit de chocolade-industrie, de retail en het maatschappelijk middenveld het Beyond Chocolade-partnerschap met als doel om tegen 2025 voor 100% duurzame Belgische chocolade te gaan en tegen 2030 alle cacaoproducenten een leefbaar inkomen te bezorgen. Ook Enabel ondertekende het partnerschap met een concreet engagement voor het Trade for Development Centre (TDC).

Ontbossing, kinderarbeid en leefbaar inkomen

Met Beyond Chocolate, een initiatief van minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo, engageren alle ondertekenaars zich om samen te werken rond een hele reeks uitdagingen op het vlak van duurzame chocolade, zoals een leefbaar inkomen voor lokale cacaoproducenten en het aanpakken van ontbossing en kinderarbeid.

Concreet betekent dit dat alle Belgische chocolade, geproduceerd of verhandeld in België, uiterlijk eind 2025 voldoet aan een relevante certificeringsstandaard of geproduceerd is met cacaoproducten van bedrijfseigen duurzaamheidsprogramma’s. Ook de afspraken tussen overheden en privépartners die vallen binnen het Cocoa & Forests Initiative moeten tegen uiterlijk eind 2025 volledig gerespecteerd zijn. Het gaat dan vooral om het beëindigen van ontbossing in de twee grootste cacao producerende landen Ghana en Ivoorkust. De ontbossing als gevolg van cacaoproductie voor de Belgische chocoladesector moet uiterlijk in 2030 stoppen. Tegen dan moeten alle cacaoproducenten minimaal een leefbaar inkomen verdienen.

De sectorfederatie Choprabisco ondertekende het partnerschap net als retailketens Delhaize, Aldi, Lidl, Carrefour en Colruyt Group (met concrete engagementen voor hun huismerken), een aantal Belgische universiteiten, ngo’s en ook gouvernementele organisaties. Ook Enabel is nu Beyond Chocolate-partner.

TDC wil producenten coachen en consumenten informeren

Het Trade for Development Centre, onderdeel van Enabel, engageert zich concreet om 10 tot 15 micro-, kleine en middelgrote ondernemingen of producentenorganisaties uit Ghana of Ivoorkust te ondersteunen die actief zijn in de eerlijke of duurzame handel van cacao. Zij zullen worden gecoacht op vlak van marketing en business management. Daarnaast zal TDC in het kader van zijn bewustmakingscampagnes, zoals de Week van de Fair Trade, Belgische consumenten informeren over de stand van zaken en de verschillende stappen die worden gezet richting 100% duurzame Belgische chocolade.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print

Deze website gebruikt cookies om uw gebruikerservaring zo aangenaam mogelijk te maken.