TDC is een programma van Enabel, het Belgisch Ontwikkelingsagentschap.

De provincie Luxemburg en de stad Brugge wisselen hun ervaringen met de eerlijke handel uit

Op vrijdag 5 oktober gingen een dertigtal mensen: chocolatiers, Oxfam-vrijwilligers, vertegenwoordigers van de provincie Luxemburg en de Fair Trade-gemeenten van de regio, naar Brugge, de zelfverklaarde hoofdstad van de eerlijke handel en de chocolade.

Het bezoek werd geïnitieerd door het Platform voor Eerlijke Handel in de provincie Luxemburg en maakte deel uit van de Week van de Fair Trade. Het Platform wil de solidariteit tussen Noord en Zuid bevorderen, ook in ons eigen land. Daarom nam zij contact op met de Brugse Noord-Zuiddienst voor een uitwisseling van ideeën.  West-Vlaanderen is al 5 jaar een Fair Trade Provincie en Brugge is al 10 jaar een Fair Trade Gemeente. Beide hadden dus veel expertise te delen.  Enkele maanden geleden lanceerde de stad Brugge haar eigen fairtradechocolade onder de naam Sjokla, gemaakt door lokale chocolademakers, om de stap te zetten van praatjes naar de praktijk.

Na een welkomstwoord van Schepen Dirk De Fauw presenteerde de afdeling Noord-Zuid van de stad haar beleid, projecten en initiatieven. Marie-Pascale Delogne van het Platform gaf vervolgens een overzicht van de eerlijke handel in de provincie Luxemburg, voordat de voorzitter van de Brugse Chocolatiers Gilde enkele woorden sprak over het “Sjokla”-project. 

Tijdens een fairtrade lunch kon iedereen elkaar beter leren kennen voor een bezoek aan de chocoladefabriek in Pol Depla, om te zien hoe Sjokla werd gemaakt, en een “fijnproeverswandeling”, met als thema “fairtrade chocolade”, in het historische centrum van de stad.

De Luxemburgse delegatie was verheugd over het volledige programma, dat aanleiding gaf tot nieuwe ideeën, zoals het opzetten van “gastronomische rondleidingen” waarbij chocolade, eerlijke handel en toeristische attracties worden gecombineerd in een regio die geen gebrek heeft aan troeven. Een aanwezige chocolatier heeft de wens geuit om een kennismaking met de eerlijke handel te organiseren voor alle lokale handelaars. Een ander interessant idee: alle ambachtelijke chocolademakers van de provincie Luxemburg samenbrengen om hun product te promoten, zoals de Gilde van Brugse Chocolatiers dat doet.

De dag was een succes” volgens Marie-Pascale Delogne. “We realiseerden ons dat we nooit de kans hebben om elkaar te ontmoeten en ideeën uit te wisselen tussen Walen en Vlamingen. We hopen de ervaring met andere Vlaamse steden of provincies te herhalen. »

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print

Deze website gebruikt cookies om uw gebruikerservaring zo aangenaam mogelijk te maken.