TDC is een programma van Enabel, het Belgisch Ontwikkelingsagentschap.

FTT

Zuid-Africa: Fair Trade Tourism

Rond 2000 had de Zuid-Afrikaanse ngo Fair Trade Tourism (FTT) het ambitieuze plan om een eerlijk certificeringssysteem uit te werken voor toerisme, gebaseerd op criteria als eerlijk loon, waardige werkomstandigheden, een correcte verdeling van de inkomsten, respect voor het milieu en eerbied voor culturele eigenheid.

Er gaat ook speciale aandacht naar de Zuid-Afrikaanse context, met thema’s als het opleiden van zwarte arbeiders, medebeheer door zwarten en sensibilisering voor hiv en aids. Bijna twee decennia later telt het land 79 gecertificeerde ‘producten’, zoals hotels, lodges, maar evengoed avontuurlijke activiteiten.

In 2013 financierde TDC een studie om de opportuniteiten voor FTT-gecertificeerde reizen op de Europese markt te onderzoeken. Touroperatoren mogen een rondreis FTT-approved noemen wanneer minstens 50% van de overnachtingen of de activiteiten FTT-gecertificeerd is. In 2017 stond de teller op 38 Zuid-Afrikaanse en 21 Europese touroperators. Hierbij ook Zuid-Afrikareizen uit Brecht die TDC met FTT in contact bracht. Zij mogen zich vandaag de eerste Belgische touroperator noemen met twee fairtradereizen in zijn aanbod.

TDC ondersteunde FTT verder in zijn strategie om het aantal gecertificeerde toeristische producten in Zuid-Afrika te vergroten en uit te breiden naar de hele zuidelijk Afrikaanse regio.

Lees ook

TDC en duurzaam toerisme in Tanzania

In Tanzania, vlak naast de Kilimanjaro, ligt het Enduimet Wildlife Management Area. Dit gebied wordt hoofdzakelijk bewoond door de Masai, maar vormt eveneens de thuisbasis van olifanten en heel wat andere wilde dieren. De lokale Masai zochten naar een manier om hun levensstandaard te verbeteren en tegelijkertijd meer zorg te dragen voor de dieren en hun omgeving. Ze vonden een oplossing in het ontwikkelen van verantwoord toerisme, met de steun van het Trade for Development Centre en van de lokale ngo Honeyguide Foundation. Bekijk hier hoe de Masai dit aanpakken!

Eerlijke en communautair toerisme

Duurzaam toerisme, eerlijk en communautair toerisme… Misschien minder bekend, maar een sector in volle ontwikkeling! Ook de Verenigde Naties benadrukken dat toerisme een positieve bijdrage kan leveren aan mens en planeet door 2017 uit te roepen tot Internationaal Jaar voor Duurzaam Toerisme voor Ontwikkeling. In dit artikel zet TDC vier toeristische projecten in de kijker die onze steun krijgen.

Toerisme als drijfveer voor natuurbescherming door lokale gemeenschappen

In gebieden waar het bestaande ecosysteem op de helling komt te staan door toedoen van de mens, kan de ontplooiing van toeristische sector een deel van de oplossing betekenen. Geïnspireerd door succesverhalen elders in de wereld ondersteunt Honeyguide Foundation, met de financiële hulp van het Trade for Development Centre, de ontwikkeling van duurzaam toerisme in het Noorden van Tanzania. De lokale Masaï bevolking krijgt hierdoor een financiële stimulans om haar natuurlijke omgeving te beschermen.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print

Deze website gebruikt cookies om uw gebruikerservaring zo aangenaam mogelijk te maken.