TDC is een programma van Enabel, het Belgisch Ontwikkelingsagentschap.

cecofa

CECOFA: Robustakoffie uit Oeganda

De coöperatie CECOFA ging in 2004 van start onder de naam Nsangi Coffee Farmers Association, kortweg Nsangi. Deze dynamische coöperatie uit Centraal-Oeganda telt momenteel 3200 leden waarvan 750 vrouwen.

De kwaliteit van hun robustakoffie is uitstekend omdat er langs de kusten van het Victoriameer vrij veel regen valt. Ook de ligging vlakbij de hoofdstad Kampala is een pluspunt, want dit betekent minder kosten voor transport. De coöperatie is een van de weinige producentengroepen in Oeganda met een pelinstallatie en behaalde in 2014 haar fairtradecertificatie. In 2016 veranderde ze van naam omdat de actieradius niet meer beperkt is tot de gemeente Nsangi.

Een stevige coöperatie

Jarenlang heeft de organisatie aan de weg getimmerd om als boerencoöperatie stevig op haar poten te staan. Daarbij werd niet op een inspanning meer of minder gekeken om de leden samen te brengen, te motiveren en op te leiden. Veldwerkers blijven regelmatig ter plaatse gaan, bijvoorbeeld om samen naar de beste droogplaatsen te zoeken. Wie kwaliteitsbonen levert, krijgt een goede prijs en tijdens de algemene vergadering worden goede voorbeelden in de kijker gezet en beloond.

De goede band tussen leden en management heeft er ook voor gezorgd dat iedereen mee investeerde in de aankoop van een installatie om de koffie te pellen (BTC nam de laatste 30% van de kost op zich) waarna de zogenaamde groene koffieboon bekomen wordt. Na het pellen krijgen de leden 45% van het organische afval mee als meststof. Bovendien investeert CECOFA ook in andere sociale en economische gemeenschapsprojecten, zoals waterputten en varkens- en kippenkweek.

CECOFA ontsnapt echter evenmin aan een hardnekkig probleem dat vele koffiestreken teistert: de veroudering van de boerenstand. De organisatie probeert jongeren te motiveren om voor de koffieteelt te kiezen door koffie te linken aan … voetbal! Trainingsprogramma’s over koffie worden gecombineerd met de organisatie van voetbaltornooien. Langzaam beginnen deze inspanningen vruchten af te werpen en zorgt de sportieve dynamiek ervoor dat jongeren opnieuw investeren in koffiestruiken.

CECOFA

Robustakoffie uit Oeganda
Download
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print

Deze website gebruikt cookies om uw gebruikerservaring zo aangenaam mogelijk te maken.