TDC is een programma van Enabel, het Belgisch Ontwikkelingsagentschap.

Capture d’écran (2)

Eerlijke en communautair toerisme

Duurzaam toerisme, eerlijk en communautair toerisme… Misschien minder bekend, maar een sector in volle ontwikkeling! Ook de Verenigde Naties benadrukken dat toerisme een positieve bijdrage kan leveren aan mens en planeet door 2017 uit te roepen tot Internationaal Jaar voor Duurzaam Toerisme voor Ontwikkeling. In dit artikel zet TDC vier toeristische projecten in de kijker die onze steun krijgen. 

De Masaïs in Tanzania

In de Enduimet WMA in Tanzania staat de lokale bevolking, de Masai, in voor het natuurbehoud. De laatste jaren nam de druk op hun leefomgeving enorm toe. Een beter inkomen uit toerisme zou een aanmoediging zijn om er meer zorg voor te dragen. Met de steun van de lokale ngo Honeyguide Foundation en TDC beschikken de Masai vandaag over 7 kampeersites en een waaier aan avontuurlijke en culturele activiteiten die door hen worden beheerd. In drie jaar tijd steeg het inkomen in de WMA aanzienlijk en ook de fauna en flora varen er wel bij. Een win-win voor de locals, de toeristen en het milieu!

Toerisme gecertificeerd in Zuid-Afrika

Rond 2000 had de ngo Fair Trade Tourism (FTT) in Zuid-Afrika het ambitieuze plan om een eerlijk certificeringssysteem uit te werken voor toerisme. Ondertussen tellt het land 79 gecertificeerde ‘producten’: hotels, lodges, maar evengoed avontuurlijke activiteiten. Met de steun van TDC kijkt FTT ook over de grenzen heen, door het aanbod eerlijke toeristische producten uit te breiden naar heel Zuidelijk Afrika en door reisoperatoren te overtuigen eerlijke reizen aan te bieden. Nieuws heet van de naald: België heeft sinds kort ook zijn eerste FTT-approved reisorganisatie!

Cordtuch in Ecuador

Met een bevolking die voor 25% uit inheemse gemeenschappen bestaat, is het niet verwonderlijk dat Ecuador een voorloper is in gemeenschapstoerisme. Cordtuch verenigt 11 toeristische initiatieven, van natuurparken tot een panoramische treinrit. Met de steun van TDC wil Cordtuch zijn elf leden versterken door hen op te leiden, door systemen te ontwikkelen om de kwaliteit te verbeteren en te controleren van hun toeristische initatieven en door het aanbod te promoten op beurzen.

Red Tusoco in Bolivie

Red Tusoco is het Boliviaanse netwerk voor gemeenschapstoerisme dat 22 kleine ondernemingen verenigt. Met de steun van TDC willen zij de managementcapaciteiten en de kwaliteit van de dienstverlening van hun leden verbeteren. Ze proberen ook fragiele ondernemingen te betrekken, bijvoorbeeld met wegen naar de meer afgelegen gebieden. Tusoco Viajes, het commerciële luik van de organisatie dat instaat voor de verkoop van de reizen, beoogt een groei van 22% op jaarbasis. Dat moet voor meer werkgelegenheid zorgen op het platteland, ook voor jonge mensen. De organisatie hoopt dat de lokale gemeenschappen hun natuurlijk erfgoed en grondgebied daardoor zullen herwaarderen.

Eerlijke en communautair toerisme

Download
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print

Deze website gebruikt cookies om uw gebruikerservaring zo aangenaam mogelijk te maken.