
Het potentieel van lokale transformatie van cacao in Ivoorkust
TDC liet een studie uitvoeren naar het potentieel voor lokale cacaoverwerking in Ivoorkust. Veel Ivoriaanse coöperaties die momenteel cacaobonen verkopen, dromen ervan om waarde toe te
TDC liet een studie uitvoeren naar het potentieel voor lokale cacaoverwerking in Ivoorkust. Veel Ivoriaanse coöperaties die momenteel cacaobonen verkopen, dromen ervan om waarde toe te
Cacaocoöperaties in Ivoorkust worden reeds jarenlang begeleid door het Trade for Development Centre (TDC) van Enabel. Voor welke uitdagingen staan de coöperaties daar? Hoe werkt coaching in de praktijk? Hoe kan de impact ervan op de hele sector worden versterkt? We praatten erover met producenten en coaches tijdens een rondetafelgesprek in Brussel.
Werk jij voor een openbare dienst of onderwijsinstelling in de Brusselse regio die volop inzet op de promotie en bewustmaking van fair trade en duurzame handel?
Dan maakt jouw organisatie misschien kans op een van de drie Brussels Be Fair Awards! Deelnemen kan tot 19 mei 2023.
TDC-Enabel bestelde een studie die de operationele, financiële en commerciële procedures en implicaties moet verduidelijken voor Ivoriaanse cacaocoöperaties die van een “lokale” coöperatie willen overschakelen op een “export”coöperatie. De studie toont dat export is voorbehouden aan goed georganiseerde coöperaties die winstgevend zijn in hun huidige activiteiten.
Ondanks een overeenkomst met Ghana over een waardige prijs voor de cacaoboeren kan Ivoorkust de prijs van zijn cacao niet handhaven. De pandemie en de slabakkende vraag spelen natuurlijk een rol, maar de grote ondernemingen zitten ondertussen ook niet stil.
Ecam, Ecamom en Necaayo zijn drie Ivoriaanse cacaocoöperaties die hebben deelgenomen aan het marketingcoachingsprogramma van TDC. Hier volgen we de groepen producenten die er baat bij hebben en ondersteunen we Christine Englebert tijdens deze laatste coachingsessies.
ECAM en SCINPA zijn in 2020 verkozen tot de beste en op één na beste cacaocoöperaties in Ivoorkust. Beide werden gecoacht in marketing door het
De chocolatier Galler, het Trade for Development Centre (Enabel), de coöperatie Yeyasso in Ivoorkust, de Universiteit Gent en het bedrijf ZOTO slaan de handen in elkaar voor een proefproject voor kwaliteitsvolle biologische cacao. Dat doen ze in het kader van het partnerschap Beyond Chocolate.
Necaayo werd in 2009 opgericht in Guiré, in het Westen van Ivoorkust. De coöperatie telt 1410 leden en brengt meer dan 3500 ton cacao op de markt. De cacaocoöperatie kreeg 3 jaar lang marketingcoaching van TDC en wist het te schoppen tot een van de meest toonaangevende cacaocoöperaties in de regio.
Uit een rapport van het Internationaal Cacao-Initiatief* blijken meer kinderen gewerkt te hebben in de cacaosector in Ivoorkust tijdens de lockdown ten gevolge van de Covid-19-pandemie.
TDC liet een studie uitvoeren naar het potentieel voor lokale cacaoverwerking in Ivoorkust. Veel Ivoriaanse coöperaties die momenteel cacaobonen verkopen, dromen ervan om waarde toe te
Cacaocoöperaties in Ivoorkust worden reeds jarenlang begeleid door het Trade for Development Centre (TDC) van Enabel. Voor welke uitdagingen staan de coöperaties daar? Hoe werkt coaching in de praktijk? Hoe kan de impact ervan op de hele sector worden versterkt? We praatten erover met producenten en coaches tijdens een rondetafelgesprek in Brussel.
Werk jij voor een openbare dienst of onderwijsinstelling in de Brusselse regio die volop inzet op de promotie en bewustmaking van fair trade en duurzame handel?
Dan maakt jouw organisatie misschien kans op een van de drie Brussels Be Fair Awards! Deelnemen kan tot 19 mei 2023.
TDC-Enabel bestelde een studie die de operationele, financiële en commerciële procedures en implicaties moet verduidelijken voor Ivoriaanse cacaocoöperaties die van een “lokale” coöperatie willen overschakelen op een “export”coöperatie. De studie toont dat export is voorbehouden aan goed georganiseerde coöperaties die winstgevend zijn in hun huidige activiteiten.
Ondanks een overeenkomst met Ghana over een waardige prijs voor de cacaoboeren kan Ivoorkust de prijs van zijn cacao niet handhaven. De pandemie en de slabakkende vraag spelen natuurlijk een rol, maar de grote ondernemingen zitten ondertussen ook niet stil.
Ecam, Ecamom en Necaayo zijn drie Ivoriaanse cacaocoöperaties die hebben deelgenomen aan het marketingcoachingsprogramma van TDC. Hier volgen we de groepen producenten die er baat bij hebben en ondersteunen we Christine Englebert tijdens deze laatste coachingsessies.
ECAM en SCINPA zijn in 2020 verkozen tot de beste en op één na beste cacaocoöperaties in Ivoorkust. Beide werden gecoacht in marketing door het
De chocolatier Galler, het Trade for Development Centre (Enabel), de coöperatie Yeyasso in Ivoorkust, de Universiteit Gent en het bedrijf ZOTO slaan de handen in elkaar voor een proefproject voor kwaliteitsvolle biologische cacao. Dat doen ze in het kader van het partnerschap Beyond Chocolate.
Necaayo werd in 2009 opgericht in Guiré, in het Westen van Ivoorkust. De coöperatie telt 1410 leden en brengt meer dan 3500 ton cacao op de markt. De cacaocoöperatie kreeg 3 jaar lang marketingcoaching van TDC en wist het te schoppen tot een van de meest toonaangevende cacaocoöperaties in de regio.
Uit een rapport van het Internationaal Cacao-Initiatief* blijken meer kinderen gewerkt te hebben in de cacaosector in Ivoorkust tijdens de lockdown ten gevolge van de Covid-19-pandemie.