Twee beste cacaocoöperaties in Ivoorkust kregen coaching van TDC
ECAM en SCINPA zijn in 2020 verkozen tot de beste en op één na beste cacaocoöperaties in Ivoorkust. Beide werden gecoacht in marketing door het
ECAM en SCINPA zijn in 2020 verkozen tot de beste en op één na beste cacaocoöperaties in Ivoorkust. Beide werden gecoacht in marketing door het
De chocolatier Galler, het Trade for Development Centre (Enabel), de coöperatie Yeyasso in Ivoorkust, de Universiteit Gent en het bedrijf ZOTO slaan de handen in elkaar voor een proefproject voor kwaliteitsvolle biologische cacao. Dat doen ze in het kader van het partnerschap Beyond Chocolate.
Necaayo werd in 2009 opgericht in Guiré, in het Westen van Ivoorkust. De coöperatie telt 1410 leden en brengt meer dan 3500 ton cacao op de markt. De cacaocoöperatie kreeg 3 jaar lang marketingcoaching van TDC en wist het te schoppen tot een van de meest toonaangevende cacaocoöperaties in de regio.
Uit een rapport van het Internationaal Cacao-Initiatief* blijken meer kinderen gewerkt te hebben in de cacaosector in Ivoorkust tijdens de lockdown ten gevolge van de Covid-19-pandemie.
Na twee jaar coaching door consultant Dominique Derom oogt de balans voor de coöperatie Yeyasso uiterst positief. “Wij zijn heel erg geëvolueerd”, vertrouwt directeur Yeo Yessongbananan Moussa ons toe, en het minste wat we kunnen zeggen is dat je dat duidelijk ziet!
Wat brengt de kleine boeren uit het noordelijk en zuidelijk halfrond samen? Veel meer dan we denken. Liefde voor het land en de strijd voor een eerlijker loon behoren daar zeker toe. Bovendien zijn Nathalie en Djakaridja het levende bewijs dat ons voedselmodel gebaseerd is op een wereldwijde onderwaardering van de boerenstiel. Een gesprek
De cacao in onze chocolade wordt geteeld door producenten zoals Djakaridja Bitie, vertegenwoordiger van de cacaocoöperatie ECAM in Ivoorkust. ECAM geldt steeds vaker als een schoolvoorbeeld van eerlijke handel in Ivoorkust. Sinds 2017 wordt de coöperatie gecoacht door Christine Englebert voor het Trade for Development Centre.
Het chocoladesalon in Brussel is het feest van de chocolade. In de editie van 2020 kwamen een twintigtal Ivoriaanse cacaproducenten naar onze hoofdstad om samenwerkingen aan te gaan met Belgische chocolatiers.
YEYASSO is een coöperatie in een vrij afgelegen gebied in het westen van het land, tot voor enkele jaren een onstabiele regio omwille van de burgeroorlog. Vroeger was het bij uitstek een koffiestreek, mede door de klimaatverandering wordt cacao steeds interessanter
Hoewel cacao reeds in de 19de eeuw door de Fransen in Vietnam geïntroduceerd werd, bleef de productie meer dan een eeuw marginaal. Pas in 2000 kwam er een overheidsplan om de teelt in verschillende regio’s te stimuleren. Voorlopig blijft Vietnam een kleine speler op de cacaomarkt, maar het potentieel is er. Ook voor Fairtradecacao, dachten ze enkele jaren geleden bij NAPP (Network of Asia and Pacific Producers), de koepel van Fairtradegecertificeerde producentengroepen in Azië.
ECAM en SCINPA zijn in 2020 verkozen tot de beste en op één na beste cacaocoöperaties in Ivoorkust. Beide werden gecoacht in marketing door het
De chocolatier Galler, het Trade for Development Centre (Enabel), de coöperatie Yeyasso in Ivoorkust, de Universiteit Gent en het bedrijf ZOTO slaan de handen in elkaar voor een proefproject voor kwaliteitsvolle biologische cacao. Dat doen ze in het kader van het partnerschap Beyond Chocolate.
Necaayo werd in 2009 opgericht in Guiré, in het Westen van Ivoorkust. De coöperatie telt 1410 leden en brengt meer dan 3500 ton cacao op de markt. De cacaocoöperatie kreeg 3 jaar lang marketingcoaching van TDC en wist het te schoppen tot een van de meest toonaangevende cacaocoöperaties in de regio.
Uit een rapport van het Internationaal Cacao-Initiatief* blijken meer kinderen gewerkt te hebben in de cacaosector in Ivoorkust tijdens de lockdown ten gevolge van de Covid-19-pandemie.
Na twee jaar coaching door consultant Dominique Derom oogt de balans voor de coöperatie Yeyasso uiterst positief. “Wij zijn heel erg geëvolueerd”, vertrouwt directeur Yeo Yessongbananan Moussa ons toe, en het minste wat we kunnen zeggen is dat je dat duidelijk ziet!
Wat brengt de kleine boeren uit het noordelijk en zuidelijk halfrond samen? Veel meer dan we denken. Liefde voor het land en de strijd voor een eerlijker loon behoren daar zeker toe. Bovendien zijn Nathalie en Djakaridja het levende bewijs dat ons voedselmodel gebaseerd is op een wereldwijde onderwaardering van de boerenstiel. Een gesprek
De cacao in onze chocolade wordt geteeld door producenten zoals Djakaridja Bitie, vertegenwoordiger van de cacaocoöperatie ECAM in Ivoorkust. ECAM geldt steeds vaker als een schoolvoorbeeld van eerlijke handel in Ivoorkust. Sinds 2017 wordt de coöperatie gecoacht door Christine Englebert voor het Trade for Development Centre.
Het chocoladesalon in Brussel is het feest van de chocolade. In de editie van 2020 kwamen een twintigtal Ivoriaanse cacaproducenten naar onze hoofdstad om samenwerkingen aan te gaan met Belgische chocolatiers.
YEYASSO is een coöperatie in een vrij afgelegen gebied in het westen van het land, tot voor enkele jaren een onstabiele regio omwille van de burgeroorlog. Vroeger was het bij uitstek een koffiestreek, mede door de klimaatverandering wordt cacao steeds interessanter
Hoewel cacao reeds in de 19de eeuw door de Fransen in Vietnam geïntroduceerd werd, bleef de productie meer dan een eeuw marginaal. Pas in 2000 kwam er een overheidsplan om de teelt in verschillende regio’s te stimuleren. Voorlopig blijft Vietnam een kleine speler op de cacaomarkt, maar het potentieel is er. Ook voor Fairtradecacao, dachten ze enkele jaren geleden bij NAPP (Network of Asia and Pacific Producers), de koepel van Fairtradegecertificeerde producentengroepen in Azië.