TDC is een programma van Enabel, het Belgisch Ontwikkelingsagentschap.

20240423_114529

TDC op de World Cocoa Conference in Brussel

Van 21 tot 24 april nam Enabel deel aan de Wereldcacaoconferentie in Brussel.

Mathieu Desantoine, verantwoordelijk voor het marketingcoachingsprogramma van TDC, nam deel aan een paneldiscussie over het verband tussen het inkomen van boeren en sociale verantwoordelijkheid in de cacaosector. Hij benadrukte in het bijzonder het belang van diversificatie voor producenten om een waardig inkomen te verwerven. Uit een studie uitgevoerd door Fairtrade Belgium, Enabel, Chocolaterie Galler en de coöperatie Yeyasso over de living income gap binnen de huishoudens van cacaoproducenten, blijkt duidelijk dat gezinnen die geen waardig inkomen verdienen het meest afhankelijk zijn van cacao. Dit wijst er ook op dat de prijs die aan de producenten wordt betaald momenteel ontoereikend is.

De afgelopen jaren was het Trade for Development Centre zeer actief in het ondersteunen van producenten in de cacaosector. Hier volgt een kort overzicht van de uitgevoerde werkzaamheden en de belangrijkste resultaten.

Ondersteuning van producentenorganisaties

TDC heeft zich gepositioneerd in een zeer belangrijke niche: capaciteitsopbouw van Afrikaanse kmo’s rond duurzaamheid en waardig werk (klimaatbestendigheid, respect voor mensenrechten, rekening houden met genderaspecten, enz.), management (financieel, organisatorisch, bestuur) en marketing (positionering, markttoegang, communicatie, verkoop).

De ondersteuning die TDC biedt, bestaat uit een persoonlijk, participatief coachingsprogramma. De coaching wordt in de gebouwen van de organisatie gegeven door specialisten in duurzame ontwikkeling, marketing, en financieel beheer en bedrijfsmanagement.

TDC beheert ook een fonds om duurzaamheidsprojecten van producentenorganisaties te financieren.

Tussen 2018 en 2022 heeft TDC:

  • 11 coöperaties in Ivoorkust en 3 in Ghana gecoacht in financieel beheer, bedrijfsmanagement en marketing.
  • 8 coöperaties financieel ondersteund om de productie van biologische cacao te ontwikkelen, het beheersysteem of de kwaliteit van de productie te verbeteren, de weerbaarheid tegen klimaatverandering te vergroten, enz.

Tussen 2018 en 2022 verleende TDC in totaal 1.450.000 euro steun aan de cacaosector.

Resultaten van de ondersteuning aan cacaoproducenten

Bekroonde coöperaties

In 2020 werden ECAM en SCINPA uitgeroepen tot respectievelijk de beste en de op één na beste cacaocoöperatie van Ivoorkust. Beide coöperaties genoten van 2016 tot 2019 marketingcoaching van TDC. ECAM is zo een voorbeeld voor de regio geworden, dat zijn personeelsbestand en productievolume heeft uitgebreid. SCINPA heeft zijn eigen chocoladereep gelanceerd in samenwerking met een lokale chocolademaker.

ECAMOM Coop-Ca heeft een prijs gewonnen op de 2021 Africa Fairtrade Convention. De coöperatie uit Ivoorkust werd door TDC ondersteund om nieuwe producten te maken, waaronder een chocoladereep onder het merk ‘Elika’.

CADESA Coop-Ca werd uitgeroepen tot ‘Beste Exportcoöperatie’ bij de Business Awards van 2001 in Ivoorkust. Deze coöperatie heeft TDC-coaching genoten in bedrijfsmanagement en marketing.

Samenwerken met de privésector

In het kader van het Beyond Chocolate-partnerschap hebben Chocolaterie Galler, TDC, de Ivoriaanse coöperatie Yeyasso, de universiteiten van Gent en Gembloux en het bedrijf ZOTO hun krachten gebundeld om een proefproject uit te voeren voor de productie van biologische cacao van hoge kwaliteit.

Het TDC heeft Yeyasso gecoacht in bedrijfsmanagement, de universiteiten hebben gewerkt aan biologische landbouwmethoden en ZOTO heeft de smaak van de cacao verbeterd door te werken aan fermentatie.

Na de coaching noteerde Yeyasso een toename van 33 % gecertificeerde leden en klanten. Daarnaast is de verkoop van duurzame cacao tussen 2020 en 2022 met 881 % gestegen.

Kloof tussen huidig loon en leefbaar loon berekend door Yeyasso

In 2022 heeft TDC-coach Dominique Derom de methodologie van Fairtrade International toegepast om het verschil tussen het huidige loon en het leefbaar loon voor cacaoboeren in Yeyasso te berekenen. Er werden acties geïdentificeerd om deze kloof te dichten.

Een nieuw klantenbestand

In 2022 reisde de directeur van SCEB, een biologische en fairtrade cacaocoöperatie uit Ivoorkust, met TDC-coach Jean Cornet naar Biofach in Duitsland, een wereldwijd toonaangevende vakbeurs in biologische voeding. De coöperatie trok 4 potentiële kopers aan, waaronder 3 Belgische chocolademakers. Dat resulteerde in een stijging van de verkoop met 164 % en een stijging van het inkomen van de producenten met 161 %.

Kapatchiva, een Ivoriaanse coöperatie die partner is van Tony’s Chocolonely, heeft haar activiteiten uitgebreid naar cashewnoten nadat ze tussen 2020 en 2022 coaching gekregen had van TDC. De coöperatie heeft haar cashewnotenproductie in 2021 op de markt gebracht. Eind 2022 had Kapatchiva 2 vaste klanten.

Studies over de cacaosector in Ivoorkust

TDC heeft verschillende onderzoeken uitgevoerd naar het ecosysteem van coöperaties, directe export en lokale verwerking.

"Dankzij de coaching van TDC zijn we in staat geweest om verschillende aspecten van onze coöperatie te professionaliseren zoals het analyseren van financiële en commerciële gegevens, het opzetten van partnerschappen, teamcohesie en onze agroforestry- en diversificatieprojecten."

Enabel en cacao

Download de folder (FR)
Download
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print

Deze website gebruikt cookies om uw gebruikerservaring zo aangenaam mogelijk te maken.