TDC is een programma van Enabel, het Belgisch Ontwikkelingsagentschap.

kinderarbeid_Photo Nestlé

Cacao in Ivoorkust: Kinderarbeid toegenomen tijdens lockdown

Uit een rapport van het Internationaal Cacao-Initiatief (ICI)* blijkt dat kinderarbeid in de cacaosector in Ivoorkust gestegen is tijdens de lockdown ten gevolge van de Covid-19-pandemie.

Tussen 17 maart en 15 mei 2020 bezocht ICI 1.443 cacaoproducerende huishoudens in 263 gemeenschappen in het kader van haar monitoring- en saneringssysteem voor kinderarbeid. De resultaten tonen aan dat de kinderarbeid steeg van 16% tot 19,4% in vergelijking met dezelfde maanden in voorgaande jaren.

Het ICI geeft aan dat het nog te vroeg is om deze toename uitsluitend toe te schrijven aan de lockdown, maar geeft toch 2 mogelijke verklaringen mee: doordat de scholen gesloten waren en er minder arbeidskrachten beschikbaar waren door beperkingen op het verkeer in binnen- en buitenland “zou dit gezinnen ertoe kunnen hebben aangezet om hun kinderen te vragen het gebrek aan personeel te compenseren.”

Dit rapport volgt op een rapport in opdracht van het Amerikaanse ministerie van Arbeid dat reeds aantoonde dat kinderarbeid in de cacaosector de afgelopen tien jaar in het hele land was toegenomen. Het rapport wordt in zijn methodologie betwist door de regeringen van Ghana en Ivoorkust, maar zal worden herzien door een groep van onafhankelijke deskundigen.

Foto: Nestlé

Hazardous child labour in Côte d’Ivoire’s cocoa communities during COVID-19

ICI analyse
Download
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print

Deze website gebruikt cookies om uw gebruikerservaring zo aangenaam mogelijk te maken.