TDC is een programma van Enabel, het Belgisch Ontwikkelingsagentschap.

scinpa

SCINPA: cacao uit Ivoorkust

Opgericht in 2003 in Agboville, even ten noorden van Abidjan, is SCINPA met  vier opkooppunten voor de cacao van haar 3000 leden al jaren een gevestigde waarde in de regio. De coöperatie heeft al een hele weg afgelegd en bouwde doorheen de jarenveel  krediet  op,  bijvoorbeeld  door  te  investeren  in  gemeenschapsprojecten  zoals  schooltjes  en  waterpompen  en  door tijdens politieke crisismomenten consequent de belangen van de boeren te blijven verdedigen. SCINPA heeft een grote klant: Cargill.  Die  betaalt  mee  aan  de  Utz-certificatie  en  de  veldscholen voor de boeren.

De coöperatie wordt geconfronteerd met de klassieke problemen onderaan de cacaoketen: door cashproblemen kunnen ze slechts een gedeelte van de oogst van hun leden opkopen en bij gebrek aan klanten kunnen  ze  maar  een  beperkt  gedeelte  aan  Fairtradevoorwaarden verkopen, Cargill kiest immers voor Utz-certificatie. Daarom  stelde  SCINPA  zich  kandidaat  voor  het  marketing coachingprogramma van TDC. In de zomer van 2016 ging die van  start  met  een  voorbereidende  sessie  plaats  om  alle gegevens rond volumes, omzet en inkomsten beter in kaart te brengen. Een jaar later trok de marketingcoach van TDC opnieuw naar Agboville om samen met de producenten te brainstormen over strategieën, doelgroepen, boodschappen en communicatiekanalen. Communicatie  bleek  immers hun zwakke  punt.. Met het communicatiebudget van TDC werden onder meer radiospots, een website, folders en brochures gemaakt. Prioriteit was een brochure die boeren met tekst en vooral met beelden – voor zij die niet kunnen lezen – uitlegt hoe de certificatie in zijn werk gaat, en een voorstellingsbrochure voor potentiële klanten. Die laatste  werd  reeds  gebruikt  eind  oktober  2017  op  het Salon van de Chocolade in Parijs.

De  tweede  coachingmodule  in  november  2017  viel samen  met  het  drukbezochte  Salon  International  de l’Agriculture et des Ressources Animales (SARA) waarop SCINPA een goed georganiseerde stand bemande. De organisatie ontmoette er onder andere de minister voor landbouw en duurzame ontwikkeling en de ambassadeur  van  Nederland  die  hen  binnenkort  zal  komen opzoeken. SCINPA kreeg sindsdien ook meer persaandacht  met  onder  andere  een  artikel  in  het  tijdschrift Afrique Culture en een interview op de zender RTI dat werd  uitgezonden  in  prime  time.  Een  boost  voor  de visibiliteit! In 2017 was goed voor SCINPA 5000 ton cacaobonen.

Lees ook

Yeyasso in Côte d’Ivoire

YEYASSO is een coöperatie in een vrij afgelegen gebied in het westen van het land, tot voor enkele jaren een onstabiele regio omwille van de burgeroorlog. Vroeger was het bij uitstek een koffiestreek, mede door de klimaatverandering wordt cacao steeds interessanter

Eerlijke handel worstelt om de cacaoboeren uit de armoede in Ivoorkust te halen

De afgelopen jaren hebben studies aangetoond dat de cacaoboeren in Ivoorkust in armoede leven: 0,86 euro, ongeveer 1 dollar per dag, is wat ze verdienen volgens Barry-Callebaut en het Franse ontwikkelingsagentschap [1]. Inkomen dat hen onder de armoedegrens houdt[2], met als uitvloeisel kinderarbeid en galopperende ontbossing (de productiviteit van ontgonnen land vereist minder arbeid in de beginjaren).

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print

Deze website gebruikt cookies om uw gebruikerservaring zo aangenaam mogelijk te maken.