TDC is een programma van Enabel, het Belgisch Ontwikkelingsagentschap.

CEPICAFE: Piura, Peru

Cepicafé: kwaliteitscacao uit Peru

In Peru telen kleine boeren op traditionele wijze de ‘criollo porcelana’, een cacaovariëteit die wereldwijd door bekende chocolademakers werd opgepikt dankzij zijn fijne en delicate smaak. Deze cacao blanco wist zelfs al meerdere kwaliteitsprijzen in de wacht te slepen.

Cepicafé is een van de boerenorganisaties die deze variant kweekt en hierbij op steun kan rekenen van TDC. In eerste instantie werd ingezet op kwaliteitsverbetering en op het behalen van een bio- en fairtradecertificering om zo in het hoogwaardige marktsegment te kunnen meespelen. In 2014 breit TDC nog een vervolg aan dit project door 850 nieuwe families te betrekken, waarvan 200 uit een armere regio met een zeer zwakke infrastructuur. De focus lag op het versterken van de producentenorganisatie op vlak van bedrijfsbeheer, industrialisering en markttoegang.

Een aanpak die zijn vruchten afwierp, want tussen 2013 en 2015 produceerden de boeren 1105 ton cacao (tov 815 bij het begin van het project) waarvan 70% biogecertificeerd. De boeren verkochten ook 39% meer, wat hen 40% meer inkomen opleverde. Cepicafé wist zijn commerciële relaties te versterken met 5 belangrijke importeurs in Europa en de VS die volop voor kwaliteitscacao kiezen en hiervoor een extra premie betalen. De organisatie werkt intussen aan een eigen chocoladefabriek die de bonen verwerkt tot chocolade om zo nog meer toegevoegde waarde te kunnen behouden voor zijn leden. In 2015 ging Cepicafé hiervoor een joint venture aan met Dutch Chocolatemakers.

Lees ook

TDC en bedrijven actief in België ontmoeten elkaar

Heel wat coöperaties en kleine bedrijfjes uit de partnerlanden van de Belgische ontwikkelingssamenwerking actief in eerlijke of duurzame handel kregen de afgelopen jaren steun van het TDC in de vorm van financiële steun of via een coaching in marketing of business management of een combinatie van beide. Het doel is telkens het verhogen van de marktkansen van kleine
producenten. Sommige van die coöperaties bouwden
commerciële relaties op met bedrijven actief in België.

Cacao : het witte goud van Peru

In Europa stijgt de vraag naar zwarte chocolade met minstens 70 % cacao. Dit is goed nieuws voor kleine cacaoboeren in Peru die een fijne en smaakvolle cacaovariëteit kweken op traditionele wijze.
TDC besloot een aantal Peruviaanse cacaocoöperaties te ondersteunen om de kwaliteit van hun productie te verhogen zodat ze een mooi plaatsje kunnen veroveren op de markt van de hoogstaande cacao.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print

Deze website gebruikt cookies om uw gebruikerservaring zo aangenaam mogelijk te maken.