TDC is een programma van Enabel, het Belgisch Ontwikkelingsagentschap.

Enabel steunt Vietnamese cacaocoöperaties bij hun fairtradecertificering

Dankzij de fairtradecertificering zou de Vietnamese cacao volgens de experten beter toegang krijgen tot de markt van de Europese Unie, vooral wanneer in 2019 het vrijhandelsverdrag tussen de EU en Vietnam in werking treedt.

 “Wij werken nauw samen met fairtradeorganisaties in Europa en Azië om cacaoproducten te introduceren die op duurzame wijze worden vervaardigd, die een antwoord bieden op de klimaatverandering en die de rechten van de arbeiders, vrouwen en kinderen verzekeren”, zegt Nguyen Dac Thang, vicevoorzitter van de Vietnam Cooperative Alliance. Tot nog toe hebben drie coöperaties in de regio van de Centrale Hooglanden een fairtradecertificering gekregen. Ze zijn dan ook hun producten beginnen exporteren naar de Europese markt.

Krista Verstraelen, vertegenwoordiger van Enabel in Vietnam, die aanwezig was op een vergadering met de Vietnam Cooperative Alliance stelde er een cacaoproject voor dat TDC ondersteunt. “In 2016 ontwikkelden we een project voor een duurzame en eerlijke cacao-waardeketen in Vietnam. De aanpak bestaat uit drie stappen: de fairtradecertificering zelf, de product- en marktontwikkeling en tot slot de monitoring en evaluatie van de producten. Het project heeft 350 kleine cacaoboeren en hun gezinnen ondersteund om deel te nemen aan fairtradewaardeketens en op die manier te genieten van de praktijken van eerlijke handel. Als onderdeel van het project hebben de coöperaties de boeren gesensibiliseerd rond eerlijke handel en hen laten inzien hoe fair trade een toegevoegde waarde kan betekenen voor hun producten. Bovendien kregen ze meer informatie over de vereisten van de eerlijke handel en over moderne kweektechnieken.”

Nguyen Xuan Van, voorzitter van de coöperatie Eakar, een van de drie deelnemende organisaties, getuigt: “Vroeger plantte ik cacao en bewerkte ik mijn land zonder uit te rekenen hoeveel geld ik uitgaf of verdiende. Ik volgde het advies op van een winkel over het gebruik van pesticide zonder eigenlijk te weten waarom ik het gebruikte. Nadat ik mijn cacao had geoogst, bleef er bitter weinig geld over”, vervolgt hij. “Maar toen ik me heb aangesloten bij de coöperatie begon ik beter te plannen en na een opleiding begon ik een dagboek bij te houden met mijn uitgaven voor de boerderij en noteerde ik welk soort chemicaliën ik gebruik.” Nu hebben ze vertrouwen in de kwaliteit van hun cacao en krijgen ze er een betere prijs voor.

Fair Trade Asia and Pacific helpt de lokale handelaars om eerlijke markten aan te boren, terwijl nationale fairtradeorganisaties in België, Duitsland en Italië op zoek gaan naar kopers om de eerlijke cacao uit Vietnam te introduceren.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print

Deze website gebruikt cookies om uw gebruikerservaring zo aangenaam mogelijk te maken.