TDC is een programma van Enabel, het Belgisch Ontwikkelingsagentschap.

Avituri: de essentie van de Grond in de Democratische Republiek Congo

Het noordoosten van DR Congo huist één van de grootste producenten van etherische oliën: Avituri. Deze eerlijke en biologische kwekerij en distilleerderij van geraniumextract werd opgericht door Charles Ndabazaki in 2009 na zijn terugkeer uit Oeganda.

Vijf jaar eerder was hij de grens over gevlucht omwille van de burgeroorlog en kwam hij als arbeider terecht op een kwekerij van aromatische planten. Vandaag biedt Avituri zelf werk aan terugkerende vluchtelingen, waaronder veel alleenstaande moeders. 80% van de werknemers op de plantages zijn vrouwen.

Avituri kreeg financiële steun van TDC in 2014 om de geraniumolieproductie te verdubbelen en zijn aanbod uit te breiden naar andere planten, zoals tijm en Tagetes (Afrikaantje). In 2015 was de eerlijke en biologische productie van Avituri al met 42% gestegen. Hun essentiële oliën van geraniums, tijm en citroengeurende eucalyptus zijn ondertussen te vinden bij een twintigtal Europese klanten, waaronder twee in België. De Fair for Life-premie van 12.5 dollar per kg was in 2015 goed voor 15.000 dollar. Een derde ervan gaat rechtstreeks naar de arbeid(st)ers, een derde is nodig om aan de voorwaarden van de certificering te blijven voldoen en nog een derde gaat naar socio-economische projecten ten voordele van de hele gemeenschap.

Avituri

De essentie van de grond in de DRC

Download pdf

Download

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print

Deze website gebruikt cookies om uw gebruikerservaring zo aangenaam mogelijk te maken.