TDC is een programma van Enabel, het Belgisch Ontwikkelingsagentschap.

Heber

Heber Solidarité Ethiopie : Terug naar de roots

‘Heber Solidarité Ethiopie’ is een vereniging die zes maanden geleden werd opgericht om duurzame projecten in Ethiopië te steunen. Bezielster Françoise Pastor ontvangt ons in het Altercafé van Altervoyages in Luik. Logisch, want de kersverse vereniging is aangesloten bij het promotieplatform voor eerlijk en solidair toerisme.

Ethiopië, daar is Françoise Pastor kind aan huis! Zij zette zich dertig jaar lang in voor een erkende Belgische adoptiedienst die ook in Haïti en de Filipijnen actief is. En zelf heeft ze maar liefst vier Ethiopische adoptiekinderen. Drie jaar geleden beslisten zij en haar man om de kinderen te laten kennismaken met hun roots. Maar bij wie moesten ze daarvoor aankloppen? Spontaan dachten ze toen aan Axum.

Axum werkte twintig jaar voor de adoptiedienst van Françoise Pastor als chauffeur. De weeskinderen vonden in Ethiopië zelf geen adoptieouders. Daarom was Axum onder de indruk van al die Europeanen die naar zijn land kwamen om een verwaarloosd kindje te adopteren en het een warme thuis te bezorgen. Met zijn zeer snelle bevolkingsaangroei is Ethiopië het grootste Afrikaanse adoptieland geworden. Wereldwijd zijn er zomaar eventjes 60.000 gezinnen met een Ethiopisch adoptiekind. Axum had oor voor de problematiek en bood zoveel mogelijk hulp. Dus vroeg Françoise hem om een rondrit door het land te organiseren.

Een mengelmoes werkt verrijkend

Tijdens de reis raakte Axum gefascineerd door de landschappen die hij tegelijk met zijn ‘klanten’ ontdekte. Het viel hem ook op hoe enthousiast de jongeren van het gezin waren en hoe hartelijk ze werden ontvangen. Zo kwam hij op het idee om ‘Betsega Tour & Travel’ op te richten, een reisagentschap dat dicht bij de mensen staat en waarvan de opbrengst ten goede komt aan de bevolking.

Het idee vond weerklank in België bij Françoise en haar vrienden die de situatie in Ethiopië kennen. In 2013 hebben zij hier een vzw opgericht om Betsega en andere ontwikkelingsprojecten te steunen: ‘Heber Solidarité Ethiopie’. Heber is Amhaars (de plaatselijke taal) voor ‘mengelmoes’. “Een voor de hand liggende keuze want een mix van mensen, dat werkt verrijkend!” lees je op de website van de nieuwe vereniging.

De vereniging wil inschakelingsprojecten voor kwetsbare bevolkingsgroepen steunen, gemeenschapsprojecten voor duurzame ontwikkeling helpen, het Ethiopisch patrimonium opwaarderen, de lokale producten van partnerprojecten promoten, het Belgische publiek informeren en warm maken rond solidair toerisme en de rondreizen en verblijven van Betsega promoten.

1 toeristische rondreis = 6 maanden school voor een kind

Heber Solidarité Ethiopie heeft drie projecten weerhouden. Het eerste is het weeshuis van Zululta, een instelling voor een zestigtal grotere kinderen tussen 8 en 18 jaar. Dat doet niet mee aan adoptie. Dus krijgt het weinig bezoek van buitenlanders en ontvangt het praktisch geen hulp. Naast materiële hulp als kleren, schoolgerei, voetballen en dergelijke, komt de vzw met Betsega ook financieel tussen in de studies van de weeskinderen. Er moet schoolgeld worden betaald, maar ook boekentassen, uniformen en verplaatsingen want sommige kinderen lopen school in de hoofdstad en dat is een uur rijden. “Met een toeristische rondreis kunnen we een kind 6 maanden naar school laten gaan”, glundert Françoise.

Het tweede project is het atypische gemeenschapsdorp Awra Amba, waar de dorpchef voorstander is van gelijkheid tussen vrouwen en mannen. Daar werd een bejaardenhome ingericht en een guesthouse voor toeristen. Hier is godsdienst een strikt persoonlijke aangelegenheid en wordt het werk eerlijk verdeeld tussen de dorpelingen volgens ieders vaardigheden.

Flammazine voor ernstige brandwonden

Het derde project ten slotte is hulp aan de verzorgingseenheden voor kinderen met ernstige brandwonden van twee ziekenhuizen in Addis Abeba. Vele Ethiopische gezinnen koken op de grond met houtskool of kerosine en een ongeluk is gauw gebeurd. “Er is een ernstig tekort aan Flammazine. Dat is een wonderzalf die je meteen na de verwonding moet aanbrengen en die in België makkelijk verkrijgbaar is”, legt Françoise uit.

Voor elke reis organiseert Heber Solidarité Ethiopie twee voorbereidingsavonden. “Maar wettelijk gezien is Betsega de reisorganisator”, voegt ze eraan toe. Axum werkt rechtstreeks met kleine Ethiopische structuren zonder tussenpersonen. Hij kiest zelf de hotels en gidsen uit. Hij kent iedereen persoonlijk en weet het werk van klein en groot op waarde te schatten. Die voorbereidingsavonden zijn ook een verbintenis tegenover Axum. Het is de bedoeling het begrip ‘solidair toerisme’ toe te lichten en de reizigers bovendien te informeren over het land, de valstrikken die ze moeten vermijden, de culturele verschillen, de armoede…

Met de nijlpaarden

Een tweeweekse rondreis voor een groep van vijf personen (maximaal acht) kost ongeveer 1.500 euro per persoon, vluchten niet inbegrepen. Op het programma staan de watervallen en de bergengten van de Nijl, een fotosafari op het water met nijlpaarden, kastelen, baden, een krokodillenmarkt … en niet te vergeten, bezoekjes aan de coöperaties en de projecten die de vereniging steunt.

In België voert Heber Solidarité Ethiopie vooral samenwerkingsacties. Zo werd een fotomontage gemaakt om de verschillende landstreken en hun historische, culturele en natuurlijke hoogtepunten in de kijker te zetten, samen met de begunstigde projecten. Die montage duurt een uur en vormt een uitnodiging tot solidair, ethisch en verantwoord reizen met respect voor de bezochte plaatsen en mensen.

Bovendien promoot de vereniging producten van de partners zoals sjaals, juwelen, manden, aardewerk en andere ambachtelijke creaties, plus 100 % biologische honing van de bijenhouderscoöperatie uit Dengla. Die producten worden tegen een eerlijke prijs verkocht en daar worden de lokale producenten beter van. Als er dus mensen zijn die een privéverkoop willen organiseren, staan Françoise en de partners van Heber altijd klaar om de avond op te luisteren en tekst en uitleg te geven over het land dat hen zo na aan het hart ligt.

HEBER  SOLIDARITE  ETHIOPIE ASBL
16, rue de la Brassine B-4920 Aywaille
Tél : 04-3846963 / 0491252980
E-Mail : Heberasbl@yahoo.com
Heberasbl.wikeo.net
© Françoise Pastor – Heber Solidarité Ethiopie asbl
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print

Deze website gebruikt cookies om uw gebruikerservaring zo aangenaam mogelijk te maken.