TDC is een programma van Enabel, het Belgisch Ontwikkelingsagentschap.

44162420224_c50b203abe_k

Resultaten en impact TDC-programma 2018 – 2022

Dit verslag verzamelt de belangrijkste activiteiten en impact van het Trade for Development Centre-programma tussen 2018 en 2022.

Enkele opvallende cijfers

  • TDC ondersteunde 49 MKMOs en 8 Business Support Organisations met zijn uniek coachingtraject in business management en/of marketing. Nog eens 39 MKMOs kregen ook een week opleiding in ‘data capturing’ (gegevensverzameling)
  • De omzet van de Afrikaanse producentenorganisaties die het coachingprogramma startten en afrondden tussen 2019 en 2022 steeg met 146%.
  • 48% van de Belgen is vertrouwd met de Week van de Fair Trade
  • 15.000 Belgen namen deel aan de ongeveer 30 lokale activiteiten die door TDC werden gefinancierd tijdens de Week van de Fair Trade en nog eens 117.500 mensen werden indirect bereikt. 

Coaching van TDC bewijst zijn waarde

Verschillende coöperaties die steun kregen van TDC boekten resultaten in uiteenlopende gebieden zoals de diversificatie van hun productie of klantenbestand, de aanpassing aan de klimaatverandering, de toegang tot financiering… Een aantal vielen zelfs in de prijzen.

De toegevoegde waarde van TDC’s coaching werd ook erkend door de Europese Unie die Enabel het beheer toevertrouwde van een project voor de versterking en professionalisering van cacaocoöperaties in Ivoorkust. In dit project wordt gebruik gemaakt van TDC’s coachingmethodologie.

Waardig werk bovenaan de agenda

Tijdens het programma zette TDC waardig werk op verschillende manieren bovenaan de agenda. Onder andere door het initiatief te nemen in een brief die door 60 Belgische ondernemingen werd ondertekend en overhandigd aan de ministers van Ontwikkelingssamenwerking en Economie en Arbeid. In die brief wordt aan de Belgische regering gevraagd een wettelijk kader uit te werken rond due diligence. Dit was ook het thema van het fairtradeontbijt dat in mei 2022 in het federaal parlement werd georganiseerd.

Samen met Fairtrade Belgium, Chocolaterie Galler en de coöperatie Yeyasso voerde TDC een proefproject uit om de ‘living income gap’ te berekenen van de gezinnen in de coöperatie. Deze oefening leverde een schat aan informatie op waardoor een actieplan kon worden opgesteld om de kloof tussen een waardig inkomen en het huidige inkomen gedeeltelijk te verkleinen.

Activiteiten en impactverslag 2018 - 2022

Download
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print

Deze website gebruikt cookies om uw gebruikerservaring zo aangenaam mogelijk te maken.