TDC is een programma van Enabel, het Belgisch Ontwikkelingsagentschap.

Sri Lanka_promotioneel event

Sri Lanka verkent de Belgische fairtrademarkt

"Vraag naar Sri Lankaanse fairtradeproducten stimuleren" 

Elk jaar geeft de Week van de Fair Trade eerlijke handel in België een boost. Daar pikt de Sri Lankaanse ambassade in ons land graag op in. De enthousiaste ambassadrice is vast van plan om fairtrademinded België voor zich te winnen. Daarom bracht ze tijdens de Week van de Fair Trade 2019 Sri Lankaanse producenten en Belgische kopers bij elkaar in Brussel.

Sri Lanka exporteert al meer dan tien jaar fairtrade- en biologisch gecertificeerde producten naar de internationale markt. Vooral de Verenigde Staten, maar ook heel wat EU-landen zijn vaste klanten. “Sri Lanka heeft een kleine, maar levendige fairtradesector, die heel kwalitatieve producten aanbiedt. Denk maar aan onze befaamde kaneel en Ceylon-thee,” zegt ambassadrice Grace Asirwatham. België blijft voorlopig een blinde vlek.

Startschot voor samenwerking

“Vandaag organiseren wij voor het eerst een event waarop Belgische en Sri Lankaanse bedrijven elkaar ontmoeten. De zeven mensen die hier aanwezig zijn, vertegenwoordigen tientallen boerengroepen uit heel ons land,” gaat de ambassadrice verder.

“Dit event is een eerste stap. We willen in de komende jaren verder bouwen op de fundamenten die we hier leggen. Met de steun van de fairtradenetwerken die in België actief zijn, willen we de vraag naar Sri Lankaanse fairtradeproducten stimuleren. Bovendien hanteert de Europese Unie erg lage tot zelfs geen invoertarieven op tal van producten uit ons land, omdat we een kwetsbaar land in ontwikkeling zijn. Dat kan interessant zijn voor mogelijke kopers!”

“Als overheid zijn wij er rotsvast van overtuigd dat deze markt potentieel heeft voor onze bedrijven. Daarom helpen we hen de noden en eisen van de Belgische consument te leren kennen. Zo kunnen zij hun aanbod daarop afstemmen. Om dezelfde reden zetten we ook onderzoek op naar de consumententrends in het Westen.”

Duidelijke meerwaarde voor de boeren

Ambassadrice Grace Asirwatham: “Binnen de wereldwijde trend om duurzamer te eten speelt fair trade een belangrijke rol. Elke speler in de handelsketen moet meer verantwoordelijkheid opnemen, zodat boeren de vruchten van hun werk kunnen plukken.”

“De Sri Lankaanse overheid wil kleine en middelgrote bedrijven en boerderijen dezelfde kansen bieden als grote bedrijven. Onder fairtradevoorwaarden exporteren is voor hen een goede manier om meer te verdienen. Doordat eerlijke handel rechtstreekser verloopt, blijft er bovendien minder toegevoegde waarde hangen bij tussenpersonen. De fairtradepremie die de gemeenschap kan investeren in infrastructuur vinden we als overheid een extra pluspunt.”

Ontwikkeling via handel

“Ons hoofddoel is onze economie tot ontwikkeling te brengen,” zegt ambassadrice Asirwatham. “Om dat te bereiken zetten we in op infrastructuur, maar ook op wetenschappelijke en technologische ontwikkeling. Nieuwe mechanismes – zoals het fairtradesysteem – helpen om ons land te versterken. De overheid en de private sector werken samen om boeren en bedrijven te ondersteunen en aan te moedigen.”

“In de nationale exportstrategie van Sri Lanka hebben we fair trade voorop gezet als een van de sectoren om op te focussen. Als overheid brengen we alle spelers bij elkaar om te discussiëren over de beste manieren om fair trade te ondersteunen. We verzamelen en delen informatie over de exportmogelijkheden, over handelsregels, over de kwaliteitseisen van de internationale markt …”

“In de toekomst wil ik een commerciële delegatie uit België naar Sri Lanka sturen. Mensen die de Belgische markt kennen, kunnen waardevol advies geven aan onze bedrijven. Zo zullen we stap voor stap de banden aanhalen. Als we hier hard aan blijven werken, twijfel ik er niet aan dat we over een jaar of tien kunnen spreken over duurzame win-win-relaties tussen Belgische en Sri Lankaanse fairtradebedrijven,” besluit ambassadrice Grace Asirwatham.

Op verkenning in het Sri Lankaanse fairtradeaanbod

Pure specerijen: PODIE

Een van de aanwezigen was de Peoples Organization for Development Import and Export – kortweg PODIE. Die werd meer dan 30 jaar geleden opgericht met de missie de levensomstandigheden van kleinschalige boeren te verbeteren. PODIE verkoopt alleen fairtradegecertificeerde, biologische specerijen en heeft al heel wat klanten in de EU, vooral in Frankrijk. In totaal werkt de coöperatie samen met zo’n 2500 boerenfamilies, verspreid over heel Sri Lanka.

Algemeen directeur Tyrell Fernando: “We investeren voortdurend in watervoorzieningen, sanitair, scholen en dergelijke. Ook verzorgen we vormingen voor onze boeren, over eerlijke handelsvoorwaarden, milieuvriendelijke teelt en gendergelijkheid. Dit alles financieren we met de fairtradepremie én met de winst uit de commerciële poot van de organisatie. Door fair trade te kopen, helpt een Belgische consument de producent in Sri Lanka echt vooruit. Zeker als de boeren het bedrijf zelf in handen hebben, zoals bij ons.”

PODIE exporteert nog niet naar België. In Frankrijk vind je hun specerijen bv. in het aanbod van Artisans du Monde.

Sri Lankaanse klassieker: thee van SOFA

De Small Organic Farmers’ Association, of SOFA, verwerkt en verhandelt de thee (en in beperkte mate ook kokos, rijst en specerijen) van 2600 kleinschalige producentenfamilies die maximaal 5 hectare land bezitten. Dat fair trade ingebakken zit in de kern van deze organisatie, mag duidelijk zijn: ze was de eerste Sri Lankaanse organisatie die door de Fairtrade Labelling Organization gecertificeerd werd, in 1998 al.

Sinds de opstart biedt SOFA zijn leden leningen en technische vormingen. Het ondersteunt boeren om biologisch te produceren en hun teelten te diversifiëren, zodat hun inkomen niet afhankelijk is van de oogst van een enkel gewas. Ook door de nauwe samenwerking met de verwerkingsfabriek BIOFOODS creëert de organisatie werkgelegenheid in de regio.

Met de fairtradepremie financierde SOFA de afgelopen jaren o.a. de aankoop van landbouwwerktuigen, planten en vee.

In België kan je de thee van Sofa proeven in de producten van Ethiquable en Oxfam.

Kleurrijk katoen: Selyn

Selyn bundelt 550 ambachtslieden, voornamelijk vrouwen, die creatief zijn met katoen. Ze produceren vooral speelgoed en katoenen accessoires voor kinderen, maar ook katoenen sieraden en huishoudtextiel.

Oprichtster Sandra Wanduragala startte de onderneming op om de traditionele knowhow van de Sri Lankaanse wevers levendig te houden én om vrouwen uit landelijke regio’s meer kansen te geven. Doordat Selyn hen ondersteunt om basismateriaal en machines (bv. een weefgetouw of naaimachine) te kopen, kunnen de vrouwen van thuis uit (of dicht bij huis) bijdragen aan het inkomen van hun gezin.

“Om hun gezin te onderhouden, zien veel vrouwen in Sri Lanka zich genoodzaakt in het buitenland te gaan werken. Dankzij Selyn kunnen de dames van mijn atelier wél dicht bij hun familie genoeg verdienen,” zegt Seetha Ekanayake, de manager van een van de ateliers waarmee Selyn samenwerkt.

Heel wat van de kinderspullen bij La Pachamama en Oxfam komen van Selyn.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print

Deze website gebruikt cookies om uw gebruikerservaring zo aangenaam mogelijk te maken.