TDC is een programma van Enabel, het Belgisch Ontwikkelingsagentschap.

Ivoorkust: centralisatie van de cacaovergisting en verbetering van de markttoegang

Een proefproject dat wordt ondersteund door het Trade for Development Centre stelt Coopara in staat om de fermentatie en kwaliteitscontrole van haar cacao te centraliseren. Met als resultaat: 70% cacao van graad 1, de markt van Nestlé binnen handbereik en de interesse van Belvas, een Belgische producent van bio- en fairtradechocolade.

Het doel van het Trade for Development Centre (TDC) is te zorgen voor een betere markttoegang voor producentenorganisaties. Twintig cacaocoöperaties, waaronder tien in Ivoorkust, hebben onlangs van haar steun geprofiteerd. Coopara is een van hen.

De Coopérative Agricole Régionale de l’Agnéby, gevestigd in Agboville, 80 km ten noorden van Abidjan, telt ongeveer 1.000 coöperaties, verdeeld over 36 afdelingen.

Het wil twee grote uitdagingen aangaan:

  • om te gaan van 500 tot 1000 ton/jaar met een goede kwaliteit pure origine cacao;
  • zorgen voor generatieopvolging: de veroudering van cacaoproducenten en boomgaarden vormt een grote belemmering voor de duurzaamheid van de productie.

TDC-project: centralisatie van de kwaliteitscontrole

Het proefproject dat door de coöperatie in 3 secties (Allany, Baguié en kotchi Mpo) werd uitgevoerd, met de steun van het TDC, had tot doel de kwaliteit van de productie te verbeteren en te standaardiseren door de fermentatie, het drogen en het verpakken te centraliseren.


Cacao in de fermentatiefase bij Kotchimpo. Kredieten: Coopara

De nodige infrastructuur werd gebouwd in de 3 secties en 129 mensen werden opgeleid in de verschillende technische routes voor de productie van kwaliteitscacao.
Bovendien hebben 3 magazijnen die eind jaren zeventig en begin jaren tachtig zijn gebouwd, geprofiteerd van rehabilitatiewerkzaamheden, waaronder de installatie van een analysebureau met de nodige apparatuur (weegschalen, pallets, hulpmiddelen voor het meten van de kwaliteit van de bonen, fermentatieboxen, verbeterde drogers).
Deze winkels zijn ook uitgerust met metalen deuren voor meer veiligheid, want ondanks de grote inspanningen van de overheid sinds het einde van de postelectorale crisis van november 2010 tot april 2011, is de mate van onveiligheid op het platteland nog steeds hoog.

Resultaat: 70% grade 1* cacao en de markt van Nestlé binnen handbereik.

Het project heeft geresulteerd in meer dan 70% kwaliteitscacao op alle drie de interventievestigingen en stelt Coopara in staat om te overwegen om aan de eisen van Nestlé te voldoen en te profiteren van het duurzaamheidsprogramma van het cacaoplan.

Gecentraliseerde kwaliteitscontrole is van belang voor een Belgisch bedrijf

Belvas, de biologische en fairtrade cacaoproducent van Ghislenghien, heeft tot nu toe niet uit Ivoorkust ingekocht, maar de inspanningen van Coopara en anderen zouden daar verandering in kunnen brengen. Volgens Thierry Noesen, directeur van Belvas, “zijn de infrastructuren die met het TDC zijn opgezet, geschikt voor kwaliteit. Het systeem voor de verwerking van bonen zou het mogelijk kunnen maken om een partnerschap op lange termijn te ontwikkelen en waarom niet een eerste verwerking ter plaatse te overwegen. »

* Cacao wordt ingedeeld in drie handelstypes, namelijk Grade 1, Grade 2 en Subgrade. De cacao van graad 1 en 2 wordt uitgevoerd onder de commerciële naam “Goed gefermenteerde cacao: GF”. De indeling in klassen is gebaseerd op het percentage bonen met gebreken (*Côte d’Ivoire Coffee-Coa Board).
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print

Deze website gebruikt cookies om uw gebruikerservaring zo aangenaam mogelijk te maken.