TDC is een programma van Enabel, het Belgisch Ontwikkelingsagentschap.

Fair trade in China

China vertegenwoordigt bijna een kwart van de wereldbevolking en kende de laatste 20 jaar een jaarlijkse groei van rond de 10%. Het is vandaag dan ook de wereldmacht. De laatste jaren kent het land de opkomst van een middenklasse die qua koopgedrag nauw aansluit bij de Europese en Noord-Amerikaanse normen. De kentering uit zich zowel op cultureel als op economisch vlak. De jongste generaties zijn gevoelig voor sociale en ecologische kwesties en hebben totaal nieuwe verwachtingspatronen. In deze context ontwikkelden zich in het “Rijk van het Midden” een aantal interessante initiatieven van eerlijke handel.

Eerlijke handel richt zich in China op het binnenlandse marktsysteem en niet zozeer op internationale handel. Fair trade wordt beschouwd als een manier om de kloof tussen arm en rijk in het land en tussen rijke regio’s en arme gebieden te overbruggen. 

De manier waarop nieuwe generaties Chinezen eerlijke economische systemen oppikken is van zeer groot belang. Zo zullen deze “nieuwkomers” door hun numeriek overwicht, hun waarden en hun gevoeligheden meer en meer wegen op de wereldhandel en richting geven aan onze geglobaliseerde maatschappij en haar massaconsumptie. Hoe fair trade ervoor staat in China is dus niet iets anekdotisch. Integendeel, het biedt perspectieven voor een eerlijkere wereldeconomie.

Fair Trade in China

Download
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print

Deze website gebruikt cookies om uw gebruikerservaring zo aangenaam mogelijk te maken.