TDC is een programma van Enabel, het Belgisch Ontwikkelingsagentschap.

Winnaars_web

Brussels Be Fair Awards 2022

Voor deze editie 2022 beloont de wedstrijd de openbare diensten die in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest gevestigd zijn en die hun publiek sensibiliseren en de consumptie van producten uit de eerlijke en duurzame handel op het Brussels gewestelijk grondgebied promoten.

 

De gemeente Jette en de Stad Brussel ontvingen een Award uit handen van Pascal Smet. De wedstrijd maakt deel uit van de campagne “Maak van Brussel een Fair Trade Gewest”, waarin het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zich amper een jaar geleden heeft geëngageerd. De wedstrijd Brussels Be Fair Awards 2022 draagt tot deze dynamiek ten volle bij door de publieke actoren te onderscheiden die hun steentje bijdragen om aan deze verschillende criteria te voldoen.

 

De laureaten werden op 12 mei 2022 bekendgemaakt tijdens een prijsuitreiking in het Brussels Parlement. Twee trofeeën werden uitgereikt door een speciaal voor de gelegenheid samengestelde jury:

 

De gemeente Jette werd Best Fair Buyer 2022 als openbare dienst die in het BHG in 2021 de grootste verscheidenheid en hoeveelheid fairtradeproducten aanbood aan zijn werknemers en gebruikers. De jury wilde hiermee wijzen op de mooie verscheidenheid aan fairtradeproducten die Jette aanbiedt en op de transversaliteit en de betrokkenheid van de verschillende gemeentelijke diensten, op aangeven van een efficiënte stuurgroep en geleid door duidelijke doelstellingen.

Best Fair Speaker 2022 werd de Stad Brussel, de openbare dienst die in het BHG in 2021 de meeste – en bovendien de meest gevarieerde – acties heeft ondernomen en daardoor de sterkste impact heeft gehad op het vlak van sensibilisering en promotie van de eerlijke handel onder zijn werknemers, gebruikers en, onrechtstreeks, andere burgers.

De jury waardeerde in het bijzonder de grote verscheidenheid van de sensibiliseringsacties die de Stad Brussel organiseerde: conferenties, ontbijten, avonddebatten, documentaires, projectoproepen voor verenigingen die zich inzetten voor eerlijke handel, betrokkenheid van gemeentepersoneel en -diensten, enz.

De jury wilde ook de andere kandidaten, die het dit jaar niet haalden, gelukwensen met hun engagement, in het bijzonder op het vlak van de aankoop van fairtradeproducten en van koffie met certificaat op de eerste plaats. De jury moedigt hen sterk aan om het opnieuw te proberen voor de volgende editie van de wedstrijd in 2023.

 

De Awards werden aan de winnaars uitgereikt door Pascal Smet, Brussels staatssecretaris voor Ontwikkelingssamenwerking en Buitenlandse Handel, die alle gewestelijke actoren feliciteerde met hun inspanningen en benadrukte hoe belangrijk een handel is die overwegingen op het vlak van ethiek, maatschappij en milieu combineert.

 

Pison Kukundakwe, vertegenwoordiger van Ankole Coffee Producers Cooperative Union Limited in Oeganda, was eveneens op de plechtigheid en benadrukte het belang van ecologische aspecten binnen het Fairtrade-systeem:

“Het Fairtrade-systeem heeft echt een diepe impact gehad op onze koffieproducenten. De meeste mensen kennen weliswaar de Fairtrade-premie en de minimumprijs maar vergeten dat de Fairtrade-normen ook milieucriteria omvatten. De naleving daarvan en het gebruik van de premie om te investeren in aanpassing aan de klimaatverandering, maken de koffietelers veerkrachtiger. Kiezen voor koffie met een Fairtrade-certificaat heeft dan ook een positieve impact op het inkomen van de landbouwers, hun bescherming en hun vertrouwen in de markten. En dat heeft eveneens een positieve impact op hun vermogen om de gevolgen van de klimaatverandering het hoofd te bieden.”

 

Regarder la vidéo

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print

Deze website gebruikt cookies om uw gebruikerservaring zo aangenaam mogelijk te maken.