TDC is een programma van Enabel, het Belgisch Ontwikkelingsagentschap.

Winnaars_web

Eerste Brussels Be Fair Awards uitgereikt

De winnaars van de eerste editie van de Brussels Be Fair Awards zijn gekend. De editie 2022 bekroont openbare diensten in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest die hun publiek stimuleren om Brusselse fairtradeproducten te consumeren. De gemeente Jette en Stad Brussel ontvingen een Award uit de handen van Pascal Smet. 

De wedstrijd kadert in de ‘Maak van Brussel een Fair Trade Gewest’-campagne waar het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zich een jaar geleden bij aansloot.  De Brussels Be Fair Awards 2022 dragen ten volle bij aan deze dynamiek door openbare spelers te bekronen die hun steentje bijdragen.  

Op 12 mei 2022 werden de winnaars bekendgemaakt tijdens een prijsuitreiking in het Brussels Hoofdstedelijk Parlement. De jury deelde twee speciaal voor de gelegenheid ontworpen trofeeën uit.

De Best Fair Buyer 2022 ging naar de gemeente Jette omdat deze openbare dienst de grootste variëteit en hoeveelheid fairtradeproducten aan zijn werknemers en gebruikers aanbood in 2021. De jury heeft de aandacht willen vestigen op het ruime aanbod aan fairtradeproducten van de gemeente Jette, alsook op de transversaliteit en de betrokkenheid van de verschillende gemeentelijke diensten, die worden geleid door een efficiënt stuurcomité en duidelijke doelstellingen.  

De Best Fair Speaker 2022 was voor Stad Brussel, de openbare dienst die in 2021 de meeste acties organiseerde om zijn medewerkers en gebruikers en, onrechtstreeks, andere burgers warm te maken voor fairtradeproducten. De jury was bijzonder verheugd over de talrijke bewustmakingsacties die de stad Brussel heeft georganiseerd: een conferentie, ontbijt, debatavond, documentaire, projectoproep voor verenigingen die zich inzetten voor eerlijke handel, inschakeling van gemeentepersoneel en -diensten, enz. 

De jury wil de andere kandidaten ook danken voor hun inzet, vooral voor de aankoop van fairtradeproducten en in de eerste plaats van fairtradekoffie. De jury moedigt hen aan hun kans nogmaals te wagen tijdens de volgende editie van de wedstrijd in 2023. 

De Awards werden uitgereikt door Pascal Smet, Brussels staatssecretaris voor Ontwikkelingssamenwerking en Buitenlandse Handel die alle regionale actoren feliciteerde met hun inspanningen en het belang benadrukte van een dergelijke handel waarin ethische, sociale en milieuoverwegingen samengaan. 

Pison Kukundakwe, vertegenwoordiger van Ankole Coffee Producers Cooperative Union Limited uit Oeganda, die ook op de prijsuitreiking aanwezig was benadrukte het belang van ecologische overwegingen in het fairtradesysteem:  

“Het fairtradesysteem heeft echt een grote invloed gehad op onze koffieproducenten. De meeste mensen hebben al wel gehoord van de fairtradepremie en een minimumprijs maar vergeten dat fairtradeprojecten ook aan ecologische criteria moeten voldoen. Het respect voor deze criteria en het gebruik van de premie om zich aan te passen aan de klimaatverandering maken de koffieproducenten veerkrachtiger. Kiezen voor fairtradekoffie heeft dus een positieve impact op de inkomens van boeren, alsook op hun bescherming en hun vertrouwen in de markten. Dat heeft op zijn beurt tot gevolg dat ze beter het hoofd kunnen bieden aan de gevolgen van de klimaatverandering“. 

Bekijk de video

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print

Deze website gebruikt cookies om uw gebruikerservaring zo aangenaam mogelijk te maken.