Maak van B_FTGewest

Lancering Brussels Be Fair Awards

Het platform voor eerlijke handel in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (1) lanceert de eerste editie van de Brussels Be Fair Awards. Deze wedstrijd wil Brusselse publieke diensten (2) belonen die inzetten op de consumptie en promotie van fair trade en duurzame handel op het Brussels grondgebied. Op 12 mei 2022 zullen de winnaars worden bekendgemaakt tijdens een Award-ceremonie.

De wedstrijd wordt gelanceerd in de nasleep van de Week van de Fair Trade (6-16 oktober 2021) en kadert in de uitdaging ‘Maak van Brussel een Fair Trade Gewest’ waartoe het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zich eerder dit jaar heeft geëngageerd.

Wat zijn de Brussels Be Fair Awards?

De Brussels Be Fair Awards – die voor de eerste keer wordt gelanceerd – hebben tot doel Brusselse openbare diensten te belonen die fair trade en duurzame handel promoten en inzetten voor de bewustmaking rond deze thema’s bij de Brusselse werknemers en bevolking.

Het kan hierbij gaan over het stimuleren van de vraag naar eerlijke producten bij de Brusselse bevolking, over het aanbieden van fairtradeproducten aan de werknemers, over de bewustmaking rond fair trade bij werknemers en inwoners of over partnerschappen die worden aangegaan met fairtrade-organisaties.

Volgende jaren zullen andere doelgropene beloond worden, zoals scholen, horeca…

In deze editie zullen concreet drie verschillende Awards worden uitgereikt:  

Fair Buyer Award

De Fair Buyer Award beloont de Brusselse openbare dienst die in 2021 de grootste verscheidenheid en/of de grootste hoeveelheid fairtradeproducten aanbood aan haar werknemers en gebruikers.

Fair Speaker Award

Deze Award beloont een Brusselse openbare dienst voor zijn acties en impact op het vlak van bewustmaking en promotie van fair trade bij zijn werknemers en/of burgers, netwerk, en andere indirecte belanghebbenden.

Sustainable Actor Award

Deze Award is een erkenning voor een Brusselse openbare dienst die partnerschappen en synergieën heeft opgezet en/of is aangegaan met Brusselse initiatieven en actoren die een eerlijke, duurzame en lokale consumptie  willen promoten en hierrond willen sensibiliseren.

Maak van Brussel een Fair Trade Gewest

Op 12 mei lanceerde het platform de campagne ‘Maak van Brussel een Fair Trade Gewest’. Deze campagne houdt in dat het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zich engageert om te voldoen aan zes criteria rond fair trade en duurzame handel, waaronder de kennis van fair trade, de consumptie, het aantal FairTradeGemeenten op haar grondgebied…. De criteria zijn hier te raadplegen en zijn terug te vinden onderaan het wedstrijdreglement.

De Brussels Be Fair Awards kaderen binnen dit engagement en willen Brusselse overheidsinstanties belonen die hun steentje bijdragen aan het behalen van deze criteria.

De lancering van de eerste editie van deze wedstrijd gebeurt in de nasleep van de Week van de Fair Trade, een nationale campagne die fair trade jaarlijks in de schijnwerpers plaatst in heel België en die dit jaar al aan zijn 20ste editie toe was (van 6 tot 16 oktober).

Verloop wedstrijd

De wedstrijd gaat officieel van start op 19 oktober 2021. Geïnteresseerde organisaties kunnen alle voorwaarden nalezen in het wedstrijdreglement en het deelnameformulier invullen. Zowel het reglement als het invulformulier zijn hieronder te downloaden.

Kandidaturen moeten per mail worden doorgestuurd naar tdc@enabel.be vóór 28 februari 2022.
Elke organisatie kan zich slechts één keer kandidaat stellen maar wel voor meerdere Awards tegelijkertijd.

Een speciaal daarvoor samengestelde jury zal zich buigen over alle kandidaturen. Op 12 mei 2022 worden de winnaars bekend gemaakt tijdens een Award-ceremonie.

1. Het platform voor eerlijke handel in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest wordt gecoördineerd door de campagne ‘Communes du commerce équitable’ (van Oxfam-Magasins du monde, Miel Maya en Fairtrade Belgium) en het Trade for Development Centre van Enabel. Daarnaast zetelen er nog andere leden in zoals BFTF (Belgian Fair Trade Federation), Brussels International en hub.brussels, waarin vertegenwoordigers van lokale overheden en andere verenigingen vertegenwoordigd zijn.
2. Het gaat om openbare besturen, instellingen en ondernemingen, hier ‘openbare diensten’ genoemd die gevestigd zijn in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en die fairtrade-initiatieven uitvoeren in Brussel.

Invulformulier

Brussels Be Fair Award
Download

Wedstrijdreglement

Brussels Be Fair Award
Download
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print

Deze website gebruikt cookies om uw gebruikerservaring zo aangenaam mogelijk te maken.