Save the date_2020

Save the date: maatschappelijk verantwoord ondernemen en eerlijke handel in tijden van crisis

Wanneer 
29 september 2020, van 9u30 tot 13u00
Waar
Nog te bepalen
(Mocht de gezondheidssituatie dit vereisen, zullen de debatten online doorgaan.)

1ste debat

Covid-19, klimaatverandering, toenemende ongelijkheid, vernietiging van de biodiversiteit, … Stuk voor stuk thema’s die ons verplichten opnieuw na te denken over de manier waarop we handeldrijven, en over de ecologische en solidaire transitie die onze maatschappij nodig heeft. Kan eerlijke handel daartoe bijdragen? En onder welk voorwaarden?

De klimaatverandering en huidige gezondheidscrisis wijzen ons erop dat de manier waarop we de globalisering van de handel hebben georganiseerd, met just-in-time* internationale waardeketens, ons bijzonder kwetsbaar maakt en een grote druk uitoefent op de ecosystemen. En dan hebben we het nog niet over de sociale externaliteiten, zoals de toenemende ongelijkheid. We moeten de manier  waarop we handeldrijven herbekijken. Zo moet de economische activiteit in essentiële sectoren zoals de gezondheidszorg en voeding dringend worden geherlokaliseerd zodat we onze autonomie en veerkracht kunnen versterken. Daarnaast is het even belangrijk om de niet-vervangbare toeleveringsketens (zoals koffie, cacao en bananen) te verduurzamen en eerlijk te maken. De gelegenheid bij uitstek dus om de sociale en ecologische transitie te realiseren die onze samenleving nodig heeft.

Kan eerlijke handel daartoe bijdragen? En onder welk voorwaarden? Moet handel echt zo lokaal mogelijk zijn? In welke mate neemt de wereldwijde gelijkheid mogelijk niet nog toe door de herlokalisatie van deze waardeketens, eerder dan dat ze afneemt?

2de debat

Maatschappelijk verantwoord ondernemen van bedrijven in hun toeleveringsketen. Wat zijn de voor- en nadelen van de bindende normen? En welke rol is weggelegd voor vrijwillige initiatieven?  

Hoewel er al heel wat beloftes werden gemaakt, hebben ondernemingen het lastig om hun verantwoordelijkheid in de toeleveringsketens op te nemen. Denken we maar aan de kinderarbeid op de cacaoplantages van de twee grootste producerende landen, Ivoorkust en Ghana, die de afgelopen tien jaar nog is toegenomen, ondanks de beloftes van de industrie om ze te beperken.

Om de toeleveringsketen duurzamer te maken worden op grote schaal vrijwillige certificeringssystemen gepromoot, en landen als België of Nederland werken vrijwillige initiatieven uit met verschillende actoren, naar het voorbeeld van ‘Beyond Chocolate’.  

Het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk kozen dan weer voor een andere weg en keurden wetten goed die ondernemingen met een bepaalde omvang ertoe verplichten een verslag te publiceren over de maatregelen die ze nemen om de schending van mensenrechten in hun toeleveringsketen te vermijden. De Europese Commissie wil hen daarin volgen en kondigde een wetgevend initiatief aan inzake maatschappelijk verantwoord ondernemen voor 2021.

Tijdens het debat wordt van gedachten gewisseld over de voor- en nadelen van dwingende normen, de inhoud ervan en de noodzakelijke controlemiddelen met het oog op de efficiëntie van die normen, en over de rol en plaats van vrijwillige initiatieven in een dergelijke context.

* Just-in-time is een  methodiek die een optimale afstemming tussen de logistieke stromen en het productieproces beoogt waardoor de interne voorraden geminimaliseerd worden. 
TDC_Logo_Color_CMYK
The Shift
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print

Deze website gebruikt cookies om uw gebruikerservaring zo aangenaam mogelijk te maken.