TDC is een programma van Enabel, het Belgisch Ontwikkelingsagentschap.

Chocoladesalon

Ivoriaanse cacaoproducenten willen meevieren op het Brussels chocoladefeest

Het chocoladesalon strijkt van 14 tot 16 februari neer in Brussel en dan vieren we het feest van de chocolade. Het salon brengt meer dan 100 deelnemers, waaronder de grootste namen van de Belgische chocolade, samen onder één dak. Gisteren kwam ook een delegatie van een twintigtal Ivoriaanse cacaoproducenten op eigen initiatief aan in de hoofdstad. Net op tijd om deel te nemen aan de festiviteiten.

Maar laat het duidelijk zijn: deze economische missie naar België heeft een doel. Volgens Fortin Bley, voorzitter van het Ivoriaanse netwerk voor eerlijke handel (RICE), is het belangrijk dat producenten op dit soort evenementen aanwezig zijn. “We gaan op zoek naar chocolatiers om samenwerkingen aan te gaan. Vergeet niet dat Belgische chocolade niet bestaat zonder Ivoriaanse cacaoproducenten.”

De situatie in de cacaosector in Ivoorkust en Ghana, twee landen die samen meer dan 60% van alle cacao produceren op de wereldmarkt, is zorgwekkend. Cacao mag dan fel begeerd zijn, maar paradoxaal genoeg leeft de meerderheid van de producenten in extreme armoede, zonder toegang tot proper water, elektriciteit, onderwijs of gezondheidszorg. Om voor verandering te zorgen, investeren producenten onder meer in lokale transformatie van cacao.

Betere prijzen, investeringen en samenwerking voor een leefbaar inkomen

Een van de grootste problemen is de te lage prijs die aan producenten wordt betaald voor hun cacao. Die laat hen niet toe om de stijgende kosten voor een duurzame teelt en hun dagelijkse uitgaven te kunnen dekken. Volgens de cijfers van Fairtrade verdienen cacaoboeren in Ivoorkust gemiddeld minder dan 67 eurocent per dag. “Om fatsoenlijk te kunnen leven zouden die producenten minstens 2,30 € moeten verdienen. Naast extra investeringen in de coöperaties en gemeenschappen, hebben producenten dus vooral nood aan een betere prijs voor hun cacao,” stelt Nicolas Lambert, directeur van Fairtrade Belgium. Voor de organisatie achter het label is het duidelijk : “Zolang producenten geen leefbaar inkomen kunnen verdienen, zal de cacaosector niet duurzaam zijn. Om die ambitie te realiseren moeten we inzetten op samenwerkingen met producenten, bedrijven, NGO’s, beleidsmakers en consumenten.”

Meer lokale cacaotransformatie

Een manier om deze uitdaging aan te pakken is om meer cacao lokaal te transformeren. “Als producenten zich organiseren en de verwerking van hun cacao controleren, kunnen ze zelf meer toegevoegde waarde behouden. De prijs die ze voor hun cacao kunnen krijgen zal daardoor verhogen wat bijdraagt tot een leefbaar inkomen voor hen.” zegt Samuel Poos, coördinator van het Trade for Development Centre (TDC).

TDC, een programma van het Belgisch Ontwikkelingsagentschap Enabel, coacht coöperaties en kleine ondernemingen, waaronder verschillende Ivoriaanse cacaocoöperaties, in marketing en business management. SCINPA, een coöperatie van 300 leden uit Agboville, werd begeleid in het vermarkten van hun eigen chocolademerk. Ook ECAMOM, een van de vele cacaocoöperaties in de regio Méagui, kreeg coaching van TDC. Uit deze sessies bleek dat het oprichten van een eigen chocoladereep en geroosterde cacaobonen geschikt voor de lokale markt een interessante piste zou zijn. Die werden ondertussen gelanceerd onder de naam Elika.

Ook Belgisch fairtradechocolatier Belvas beseft het belang van lokale verwerking voor de cacaoboer. Onder de naam KIMVAS werken Belvas en Ecookim, een unie van Ivoriaanse cacaocoöperaties, samen aan een lokale cacaoverwerkingseenheid in Ivoorkust. Dit project wordt deels gefinancierd door de Belgische Ontwikkelingssamenwerking.

______________________

Van 14 tot 17 februari bezoekt een delegatie van een twintigtal Fairtradecacaoproducenten, allen lid van het Réseau Ivorien du Commerce Equitable (RICE) het chocoladesalon in Brussel. Ze vertellen graag over hun uitdagingen en ambities.
Meer weten over één van deze initiatieven en de situatie in de cacaosector? 

  • Hélène Kouamé , cacaoproducente bij ECAMOM – initiatiefneemster ELIKA
  • Fortin Bley, RICE – Ivoriaanse netwerk voor eerlijke handel
  • Samuel Poos – coördinator TDC
  • Nicolas Lambert – directeur Fairtrade Belgium
  • Céline Orban, Chocolaterie Belvas

Voor interviews kan u met volgende personen contact opnemen :

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print

Deze website gebruikt cookies om uw gebruikerservaring zo aangenaam mogelijk te maken.